Ντράγκι: Εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ντράγκι: Εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η άρση των capital controls αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός του 2015 τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε επιστολή - απάντηση στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ στην ευρωβουλευτή:

«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 12 Αυγούστου 2015. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης όποιας μορφής χαλάρωσης αυτών, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.

Σχετικά με την αναφορά σας στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του τρέχοντος προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα της, και συνεπώς για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2015 και θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.»