Μόνο ένας αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων

Μόνο ένας αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων
Μόνο ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, ενώ άλλοι συνάδελφοί του δεν φάνηκαν να βιάζονται για κάτι τέτοιο και προβλέπουν μικρή μόνο αύξηση του πληθωρισμού από τα τωρινά μηδενικά του επίπεδα.


Ο Ίαν Μακ Κάφερτι ήθελε να ξεκινήσει να αυξάνεται το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Αυγούστου που ολοκληρώθηκε χθες και κατέληξε στο διατηρηθούν τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% με 8 ψήφους υπέρ και μία κατά, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) να ψηφίσουν υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων, ενώ κάποιοι περίμεναν ακόμα και τρεις αξιωματούχους να κρατήσουν μια τέτοια στάση.

Η MPC είχε τηρήσει κοινό μέτωπο για τα επιτόκια μετά τον Ιανουάριο, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου πέρυσι μετέθεσε χρονικά τις προοπτικές για την πρώτη αύξηση από το 2007.

Λίγοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα υιοθετήσει αυστηρότερη πολιτική πριν από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve, που προβλέπεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο στόχο του 2,0% εντός δύο ετών, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαΐου παρά τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση της στερλίνας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η ισχυρή στερλίνα και το χαμηλό κόστος καυσίμων αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό τουλάχιστον έως τα μέσα του επόμενου έτους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα πρακτικά της μηνιαίας συνεδρίασης της τράπεζας έδειξαν ότι "κάποια μέλη" διαβλέπουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αυξηθεί περισσότερο από την κεντρική πρόβλεψη.

Ο γενικότερος τόνος, όμως, στα πρακτικά και τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας - που για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν μαζί – υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι επικεντρωμένη στη δυνατότητα η ενίσχυση της στερλίνας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγοράς της Κίνας και τα ανεπίλυτα προβλήματα χρέους της Ελλάδας έχουν αντίκτυπο, έστω και μικρό, στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, είπε η Τράπεζα.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας φέτος στο 2,8% από το 2,5% βάσει των εκτιμήσεων του Μαΐου, διατηρώντας, ωστόσο, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των επόμενων ετών σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ