ΕΚΤ: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
Στη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και οι εποπτικές αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους, προχώρησε ο επικεφαλής του κλάδου εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Η εκτίμηση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς στην ευρωζώνη μόνο οι φερέγγυες τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

«Οι επόπτες των ελληνικών τραπεζών έχουν κάνει καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένες «για δύσκολους καιρούς».

Η ίδια, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να αναμένουν έναν νέο γύρο ελέγχων το 2016, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ανθεκτικό σε οικονομικές κρίσεις. «Θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος ελέγχου της κατάστασης των τραπεζών του χρόνου», δήλωσε η κ. Νουί, σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Όμως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει λιγότερες από τις 123 τράπεζες που επιβλέπουμε άμεσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ διενεργεί μικρότερους ελέγχους σε ορισμένα ζητήματα σε τακτική βάση.

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών, αποτελούν το πρώτο βήμα για πιο συντονισμένο έλεγχο του οικονομικού συστήματος της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μια διευρυμένη ένωση των χρηματαγορών, των 28 χωρών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ