Ο νέος ρόλος για Τράπεζα Αττικής, Συνεταιριστικές και Ταμείο Παρακαταθηκών

Ο νέος ρόλος για Τράπεζα Αττικής, Συνεταιριστικές και Ταμείο Παρακαταθηκών
Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της Τράπεζας Αττικής, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως και των Συνεταιριστικών τραπεζών στο νέο τραπεζικό τοπίο,  σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. Η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είναι προτεραιότητα, όπως ανέφερε και ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις.  
Της Εφης Καραγεώργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΤΠκΔ όσο και η Τράπεζα Αττικής θα πρωταγωνιστήσουν στο μοντέλομιας αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων που θα λειτουργεί στο μοντέλο της παλιάς ΕΤΒΑ και θα χρηματοδοτεί τους μικρομεσαίους.
Ενώ, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ ο κορμός της αναπτυξιακής τράπεζας θα είναι ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα μετεξελιχθεί και θα αναλάβει δράσεις που θα αφορούν π.χ. στην αγροτική πίστη, στην έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού κ.α.
Σε ότι αφορά τηνAtticaBank, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίουύψους 434 εκατ ευρώ, την οποία θα καλύψει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας που είναι τοΤΣΜΕΔΕ (κατέχει το51%), ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οιεπαφές με ξένους επενδυτές, οι οποίοι εάν υπάρξει συμφωνία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση. Ενώ σε επίπεδο διοίκησης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναβαθμιστεί ο νυν αναπληρωτής Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και θα αποχωρήσει ο Γκίκας Μάναλης.
Σε τροχιά ανακεφαλαιοποίησης μπαίνουν και οισυνεταιριστικές τράπεζες, με τηνΠανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα να χρειάζεται περί τα 180 εκατ ευρώ. Τα κεφάλαια θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, καθώς το Ταμείο θα διαθέσει ποσό 2,5δις ευρώ περίπου για τις ανάγκες των μη συστημικών τραπεζών.Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τη μετεξέλιξη του ΤΠκΔ, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και διαθέτει ενεργητικό περί τα 8δις ευρώ. Το τελευταίο 18μηνο οι τραπεζικές εργασίες του ΤΠΔ έχουν «παγώσει» καθώς κατ΄ απαίτηση της τρόικας έχει σταματήσει να δέχεται καταθέσεις, και τις χορηγήσεις δανείων (στεγαστικών και καταναλωτικών σε δημοσίους υπαλλήλους).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τοΤΠΔπροχώρησε στην υπογραφή πρωτόκολλουσυνεργασίας με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα τηςΙταλίας την Cassa Depositi e Prestiti, το ενεργητικό της οποίαςξεπερνά τα 300δις ευρώ.
Μεταξύ των άλλων η συμφωνία ΤΠΔ και Cassa Depositi e Prestiti προβλέπει τη χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος στο κομμάτι των υποδομών, όπως για παράδειγμα στηνεξοικονόμηση ενέργειας, στο περιβάλλον, στον τουρισμό κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ