Τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Νοέμβριο

Τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Νοέμβριο
Τα χρήματα τους διαθέσιμα  ανά πάσα στιγμή θέλουν να έχουν τα νοικοκυριά και μετέφεραν 150 εκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις προθεσμίας στις καταθέσεις ταμιευτηρίου τον Νοέμβριο.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και δείχνουν ότι οικαταθέσειςεπιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 200 εκατ ευρώ το Νοέμβριο και συγκεκριμένα υποχώρησαν στα 164,29 δισ. ευρώ από 164,49 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και τα 164,748δις ευρώ του Σεπτεμβρίου.Η πτώση οφείλεται στη μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων, κατά 499 εκατ ευρώ σε μηνιαία βάση.
Αντίθετα οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 459 εκατ. ευρώ στα 136,06 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο τα υπόλοιπα στις καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν κατά 150εκατ ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 84,75δισ ευρώ (από 84,9δις τον Οκτώβριο και 85,1δις ευρώ τον Σεπτέμβριο), ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης αυξήθηκαν κατά 451 εκατ ευρώ και ανήλθαν στα 43,643δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταθέσεις προθεσμίας που έληξαν δεν ανανεώθηκαν, καθώς οι καταθέτες προτιμούν να έχουν τα χρήματα τους τοποθετημένα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
Στο μεταξύ την Δευτέρα και χθες Τρίτη, ομαλή ήταν η κίνηση στα τραπεζικά γκισέ, με τις εκροές να διαμορφώνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ελαφρά πάνω από το μέσο όρο, γεγονός που έχει να κάνει με τις αυξημένες υποχρεώσεις προς το δημόσιο καθώς τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.
Σημειώνουμε ότι ο Νοέμβριος ήταν ο δεύτερος μήνας μείωσης των καταθέσεων, καθώς τον Σεπτέμβριο 2014, οι καταθέσεις ύστερα από ένα 12μηνο συνεχούςανόδου είχαν αυξηθεί στα 164,748δις ευρώ.