Ακίνητα 4,38 δισ. υποθηκευμένα στην Tρ. Κύπρου από 30 mega πελάτες

Ακίνητα 4,38 δισ. υποθηκευμένα στην Tρ. Κύπρου από 30 mega πελάτες
Ακίνητα με αγοραστική αξία, στο τέλος του Μάρτη, 4,379 δισ. ευρώ είχαν υποθηκευμένα στην Τράπεζα Κύπρου τα 30 μεγαλύτερα γκρουπ

εταιρειών πελατών της Τράπεζας Κύπρου.

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, στοιχεία που περιλαμβάνονται στις παρουσιάσεις της Τράπεζας Κύπρου προς επενδυτές, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, καταδεικνύουν το εύρος των υποθηκευμένων ακινήτων των μεγαλύτερων δανειζομένων της τράπεζας.

Οι 30 μεγαλύτεροι δανειζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου έχουν συνολικά ανοίγματα 5,489 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,241 δισ. έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Οι προβλέψεις της Τράπεζας Κύπρου για τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονταν, στο τέλος Μαρτίου, στο 1,558 δισ. ευρώ, με το καθαρό άνοιγμα να ανέρχεται σε 3,931 δισ. ευρώ.

Τα Risk Weighted Assets (σταθμισμένο ενεργητικό) έφταναν τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης Δάνεια προς Αξία ήταν στο 154%. Όπως σημειώνει η τράπεζα η αγοραία αξία των εξασφαλίσεων των 30 μεγαλύτερων πιστωτών ανερχόταν σε 4,379 δισ. ευρώ.

Το 42% των μεγαλύτερων οφειλετών της τράπεζας προερχόταν από τον τομέα των ακινήτων και 18% από τον τομέα του τουρισμού.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, χαρακτήρισε τη νομοθεσία στην Κύπρο ιδιαίτερα φιλική προς τους δανειζόμενους και με δηλώσεις στο «InBusinessNews» ζήτησε «εργαλεία, ώστε να μπορέσει η τράπεζα να πιέσει όσους δανειζόμενους της μπορούσαν αλλά δεν πλήρωναν».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Μάιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες έφτασαν στο 43,59% και στο Συνεργατισμό το 52,52%. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εγχώριες εργασίες των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα των κατασκευών ανήλθαν στο 70%, στον τομέα του εμπορίου στο 42,22%, στον τομέα ανάπτυξης γης το 52,52%, στον τομέα διαμονής και σίτισης το 24,11%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς ιδιώτες ανήλθαν σε 44,70%, με τα δάνεια για πρώτη κατοικία που δεν εξυπηρετούνται να ανέρχονται στο 36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ