Μ. Σάλλας: Εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα των κόκκινων δανείων

Μ. Σάλλας: Εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα των κόκκινων δανείων
Η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν «ρόλο» στην οικονομία και πολλούς εργαζόμενους, αλλά και η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, είναι το μεγάλο στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς -όπως και των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών- υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Της Έφης Καραγεώργου

«Εξετάζουμε μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρό το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και συνέχισε:

»Οι τράπεζες, -σας μιλώ και από την εμπειρία της δικής μας τράπεζας-, έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, αναφερόμενος εμμέσως στον Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών -δανειοληπτών και στις 22 ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε με έμφαση πως: «οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε:

  • Στην ελληνική οικονομία διαμορφώνεται σταδιακά μία θετικότερη εικόνα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα.

Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης, για να μην μιλάμε μόνο για την οικονομία.

Αλλά και στην οικονομία, συγκεκριμένα, βλέπουμε μία βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στηνενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας πως είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

«Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για εμάς, την Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η «συμβολαιακή γεωργία», η οποία συμβάλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι την βιομηχανία αγροτικών προϊόντων» σημείωσε ο κ. Σάλλας και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία που υπάρχει σοβαρότητα, υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση. Χρειάζεται υπομονή και αποφασιστικότητα, ωστόσο νομίζω βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ