Ποιοι …χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων

Ποιοι …χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί οι δανειολήπτες από χθες να κάνουν τους υπολογισμούς τους για να εντοπίσουν τι κέρδισαν μετά τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που αισθάνονται δυσαρεστημένοι

Της Έφης Καραγεώργου

Ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% (από το 0,25%) ενώ πλέον οι τράπεζες της ευρωζώνης που θα «παρκάρουν» τα διαθέσιμα τους στην Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα θα χρεώνονται με 0,10%, καθώς το συγκεκριμένο επιτόκιο υποχώρησε στο αρνητικό επίπεδο του -0,10%.Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται και τιτλοποιήσεις δανείων για να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και κυρίως να στηριχθούν οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πολύπαθου ευρωπαϊκού νότου.

Την ίδια ώρα η μείωση του επιτοκίου, φέρνει μία ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά, αφού θα μειωθούν περαιτέρω οι δόσεις τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Σε ότι αφορά τη μείωση στα επιτόκια των δανείων το παράδειγμα που ακολουθεί αποτυπώνει την ελάφρυνση που θα δουν τα νοικοκυριά στην τσέπη τους.

Ο δανειολήπτης έχει λάβει δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και με επιτόκιο 3,25% (επιτόκιο ΕΚΤ 0,25%+ περιθώριο 3 μονάδες). Η δόση του είναι 850 ευρώ. Τώρα με τη μείωση το τελικό επιτόκιο πέφτει στο 3,15% (από τις 11 Ιουνίου) και η μηνιαία δόση του στα 843 ευρώ.

Αντίστοιχα το νοικοκυριά που έχει δανειστεί 200.000 ευρώ για 25 χρόνια με επιτόκιο 3,25%, πληρώνει δόση το μήνα 974 ευρώ. Τώρα με τη μείωση η δόση θα πέσει κατά 10 ευρώ το μήνα στα 964 ευρώ.

Ομοίως ο δανειολήπτης που έχει δανειστεί 250.000 ευρώ για 30 χρόνια με επιτόκιο 3,25% πληρώνει δόση 1.088 ευρώ το μήνα, που θα μειωθεί στα 1.074 ευρώ.

Ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιο κερδισμένοι θα είναι οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με χαμηλά περιθώρια κέρδους, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι στο 1% με 1,5%.

Αντίθετα οι καταθέτες θα δουν να υποχωρούν περαιτέρω οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας. Ήδη η καθαρή απόδοση έχει πέσει κάτω από το 2%. Δείτε πόσο αποδίδουν αυτή τη στιγμή οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ

Την ίδια στιγμή, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα ευρωεπιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στο ιστορικό χαμηλό για αρκετό διάστημα. Διότι όπως τόνισε o κ. Ντράγκι θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ