Ο super Μάριο και τα όνειρα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων

Ο super Μάριο και τα όνειρα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων
Όσο ζουν οι μικρομεσαίοι θα ελπίζουν. Και αυτή τη φορά εστιάζουν τις ελπίδες τους στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όχι, δεν περιμένουν μια ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,1% ή του 0,15%. Περιμένουν να ανοίξουν (επιτέλους) οι κρουνοί της χρηματοδότησης μήπως και διασωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. 

Της Έφης Καραγεώργου.

Τις αποφάσεις του ...σούπερ Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη 5 Ιουνίου, περιμένουν οι Ελληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο λόγος είναι απλός. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο του, για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τις τιτλοποιήσεις εταιρικών δανείων.

Μάλιστα τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέσω τιτλοποιήσεων μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να εξασφαλίσουν κεφάλαια ύψους 3- 5 δισ ευρώ. Οι ανακοινώσεις λοιπόν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πολύ περισσότερα δάνεια προς μικρομεσαίους, αφού ήδη έχουν εξασφαλίσει ρευστότητα 3δισ ευρώ για νέα δάνεια, και το ποσό αυτό υπερδιπλασιάζεται καθώς ανεβαίνει στα 6 με 8 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, τα 6 χρόνια ύφεσης, έχουν οδηγήσει σε αδυναμία δανεισμού ακόμα και επιχειρήσεις που έχουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια και που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Και συμπληρώνουν ότι μία «ένεση» ρευστότητας ύψους 6-8 δισ ευρώ από τις τράπεζες προς τις δυνητικά υγιείς επιχειρήσεις, θα έδινε μία ώθηση στην οικονομία και θα μπορούσε να τονώσει την απασχόληση.

Ακόμα πιο «επώδυνη» είναι η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για αυτές που δραστηριοποιούνται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες ακόμα και αν τα καταφέρουν να δανειστούν χρεώνονται με υψηλά επιτόκια.

Μάλιστα συχνά οι ελληνικές τράπεζες -και οι ευρωπαϊκές την ίδια πολιτική ακολουθούν-, όταν δεν έχουν κεφάλαια για να δανείσουν ή όταν δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο που ενέχει μία μικρομεσαία επιχείρηση, ανεβάζουν το επιτόκιο δανεισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα για να διώξουν τον υποψήφιο πελάτη.

Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου, είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για τη χρηματοδότηση τους.

Την ίδια ώρα η σκληρή νομισματική πολιτική, έχει πλήξει σημαντικά την οικονομία της ευρωζώνης, αφού οι εξαγωγές μειώνονται από την υψηλή ισοτιμία το ευρώ. Ενώ το “φάντασμα” του αποπληθωρισμού φοβίζει πλέον και τις πλούσιες χώρες του Βορά. Η μόνη λύση για την μείωση της ισοτιμίας είναι ποσοτική χαλάρωση, σε συνδυασμό με την επιπλέον μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Μείωση επιτοκίου

Οι αναλυτές λοιπόν εκτιμούν, ότι ο κ. Ντράγκι θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, σε μείωση του ευρωεπιτοκίου. Αναμένεται ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα υποχωρήσει στο 0,10% ή 0,15%, από το 0,25% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι, για να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δανείζουν τα διαθέσιμα τους -και να μην τα παρκάρουν στην ΕΚΤ- μπορεί να εισάγει ένα μικρό αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ, ωστόσο αυτό αφήνει ελεύθερες τις τράπεζες να επενδύουν τα κεφάλαια τους στα Χρηματιστήρια, γεγονός που δεν βοηθά άμεσα την πραγματική οικονομία.