Θαύμα: Οι ελληνικές τράπεζες ρίχνουν χρήμα στην αγορά

Θαύμα: Οι ελληνικές τράπεζες ρίχνουν χρήμα στην αγορά
Στόχος των τραπεζών είναι να υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων μέσα στο 2014. Βαρύγδουπη λέξη ο «υπερτριπλασιασμός». Τι σημαίνει όμως στην πράξη; Πολύ απλά ότι θα χρηματοδοτηθεί η αγορά αρκετών χιλιάδων ακινήτων. Πόσα θα είναι αυτά τα δάνεια; Ποια τα ποσά που δοθούν και με τι επιτόκιο θα γίνουν οι εκταμιεύσεις;

Της Έφης Καραγεώργου

Αποφασισμένες να χορηγήσουν τουλάχιστον 8.000 νέα στεγαστικά δάνεια φέτος, είναι οι τράπεζες. Στόχος τους, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, είναι να «δημιουργήσουμε αγορά και να μην ανεβάσουμε τα τιμολόγια. Αντίθετα θα προχωρήσουμε και σε μικρές μειώσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας κατά μισή μονάδα τα spread». Πέρυσι οι συνολικές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ήταν μόλις 200 εκατ ευρώ, που μεταφράζονται σε 2.500 νέα στεγαστικά.

Για φέτος ο στόχος είναι να υπερ-τριπλασιαστούν οι εκταμιεύσεις, και να ξεπεράσουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι θα δοθούν σχεδόν 9.000 νέα στεγαστικά, καθώς το μέσο ύψος των δανείων έχει περιοριστεί στα επίπεδα των 80.000 ευρώ. Διότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε προ κρίσης, που οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια το ύψος των οποίων έφτανε το 110% της εμπορικής τιμής του ακινήτου, σήμερα ο δανειολήπτης θα πρέπει να εισφέρει -ανάλογα με την περιοχή- ποσό που αντιστοιχεί στο 20% με 40% της εμπορικής τιμής.

Το ύψος της συμμετοχής έχει να κάνει και με το πως διαμορφώνονται οι αντικειμενικές τιμές σε σχέση με τις εμπορικές. Για παράδειγμα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές, η τράπεζα για να χορηγήσει δάνειο θα ζητά από τον δανειολήπτη να εισφέρει το 40% της εμπορικής τιμής. Ενώ στις περιοχές που οι αντικειμενικές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές η ίδια συμμετοχή θα περιορίζεται στο 20% της τιμής αγοράς. Επίσης αναφέρουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του δανειολήπτη προς τις τράπεζες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του.

Σε ότι αφορά το ύψος του επιτοκίου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νέα δάνεια εκταμιεύονται με επιτόκιο αναφορά το euribor 3μήνου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 0,3%. Το περιθώριο που χρεώνουν οι τράπεζες «παίζει» ανάλογα με την πολιτική της κάθε μίας από 3%-4%. Μείωση κατά 0,5 της μονάδας στο περιθώριο σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2,92% (επιτόκιο euribor τριμήνου 0,3%+ 2,5 μονάδες περιθώριο+ 0,12 εισφορά = 2,92%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ