ΤΤ: Χωρίς τέλος ο κατάλογος των κατηγορουμένων – «Ψάχνουν» και συνδικαλιστή

ΤΤ: Χωρίς τέλος ο κατάλογος των κατηγορουμένων – «Ψάχνουν» και συνδικαλιστή
«Πάρτι» με τα ομολογιακά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις φέρνει στο φως η συνεχιζόμενη έρευνα των αρχών. Ήδη από το 2011, οι επισφάλειες είχαν φτάσει στο 33% όταν στις υπόλοιπες τράπεζες ήταν στο 18%. Πληροφορίες φέρνουν συνδικαλιστή να βρίσκεται στο στόχαστρο για εκταμίευση δανείου ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Της Έφης Καραγεώργου

Με τον κύκλο των απολογιών να ανοίγει σήμερα για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να λάβουν και νέα πορίσματα, τα οποία θα αφορούν και τη διαδικασία «σπασίματος» του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκκαθαριστής έχει καταγράψει σημαντικά ευρήματα, τα οποία δείχνουν πως λόγω κακών χειρισμών προηγούμενων διοικήσεων το ΤΤ χορηγούσε ομολογιακά δάνεια με μηδενικές εξασφαλίσεις.

Και μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί ο κύκλος των κατηγορούμενων επιχειρηματιών. Δεν είναι δηλαδή μόνο τα δάνεια του ζεύγους Γριβέα, Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη, τα οποία δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις ζημιώνοντας το ΤΤ, αλλά θα διερευνηθούν και άλλες συμβάσεις, ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χορήγηση στεγαστικού δανείου ύψους 2εκ ευρώ σε συνδικαλιστή του ΤΤ.

Από το 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε διαπιστώσει μεγάλο άνοιγμα στα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ και μάλιστα τότε η ΤτΕ είχε απαγορεύσει στη διοίκηση της τράπεζας οποιαδήποτε εκταμίευση νέου δανείου προς επιχειρήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2009.

Αυτό ήταν το πρώτο πόρισμα της ΤτΕ, που διαπίστωνε ότι τα πλέον προβληματικά δάνεια ήταν αυτά των Γριβέα-Ευθυμίου. Το πόρισμα αυτό, που σημειωτέον είναι καθαρά περιγραφικό (διαδικασίες εκταμίευσης δανείου, ύψος, επιτόκιο, διάρκεια, εξασφαλίσεις κλπ) εστάλη στην Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Για ένα διάστημα φάνηκε πως ο έλεγχος είχε σταματήσει, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα το 2012 έγινε εκ νέου τακτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης εστάλησαν στην Αρχή.

Και ξεκινά ο συστηματικός έλεγχος από τον κ. Νικολούδη, πόρισμα του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι και αναφερόταν στα δάνεια του ζεύγους Γριβέα και Λαυρεντιάδη.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι από το 2011, από τα ευρήματα της πρώτης άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε η BlackRock στην Ελλάδα, τα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ βρίσκονταν σε διαρκή εποπτεία.

Διότι ενώ στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου του ΤΤ οι επισφάλειες ήταν μόλις στο 5%, στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων οι κόκκινες χορηγήσεις είχαν ξεπεράσει ήδη από το 2011 το 33% (όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων τραπεζών ήταν στο 18%).

Τέλος θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που χορηγούσε το ΤΤ ήταν ομολογιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ