Η ανακοίνωσεις των Eurobank και Alphabank για το ναυάγιο του deal

Η ανακοίνωσεις των Eurobank και Alphabank για το ναυάγιο του deal
Προς οριστική διάλυση οδεύει ο γάμος μεταξύ Eurobank και Alpha, καθώς η τελευταία συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση για συγχώνευση των δύο τραπεζών, λόγω των τελευταίων εξελίξεων του PSI. Από την πλευρά της η Eurobank υποστηρίζει ότι η απόφαση της Alpha οδηγεί σε απώλεια συνεργειών ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί ότι η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Πάντως στην αγορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάποιοι προσπαθούν να "στήσουν" τα νέα σενάρια συγχωνεύσεων, εξαγορών, συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Για να δούμε...

Διαβάστε αναλυτικά:

Η ανακοίνωση της Eurobank

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Οικονομίας, των Μετόχων και των Πελατών.

Η κοινή απόφαση της Eurobank EFG και της Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την Οικονομία.

Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των €4 δισ. σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών, όπως έπραξε άλλωστε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και αναπτύσσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, τις εργασίες της, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της Οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Γνώμονας για τις στρατηγικές της επιλογές παραμένει το συμφέρον της Χώρας, των Μετόχων και των Πελατών της.

Η ανακοίνωση της Αlpha Bank

Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ