Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα επηρεαστεί από το πετρέλαιο

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα επηρεαστεί από το πετρέλαιο

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφαση για το επιτόκιο της 6ης Ιουνίου ως τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο λόγω της αβεβαιότητας για την τιμή του πετρελαίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ωθήσουν ανοδικά το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν αν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτεί τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτόματη αντίδραση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ερωτηθείς αν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, είπε «όχι – εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφαση για το επιτόκιο της 6ης Ιουνίου ως τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Βιλερουά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν εκφραστεί πιο συντηρητικά, με ορισμένους να λένε ότι η πιθανότητα αυτή αυξάνεται.

«Από τη στιγμή που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αυτό είναι το νόημα μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο».

Κι ενώ γίνεται όλο και πιο σίγουρη μια μείωση τον Ιούνιο, η μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ δεν είναι και τόσο βέβαιες , καθώς οι επιτηρητές των επιτοκίων διχάζονται σχετικά με το πόση χαλάρωση θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα κάνουν. Ο Βιλερουά δήλωσε ότι θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές μειώσεις με «ρεαλιστικό ρυθμό».

«Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόσουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ