Γκρίφιθ: Oι τράπεζες  στο ΗΒ δεν πρέπει να κλείνουν λογαριασμούς λόγω της πολιτικής των πελατών 

 Γκρίφιθ: Oι τράπεζες  στο ΗΒ δεν πρέπει να κλείνουν λογαριασμούς λόγω της πολιτικής των πελατών 

Την Τρίτη ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Brexit, είπε ότι η βρετανική ιδιωτική τράπεζα Coutts του είχε πει ότι κλείνει τους λογαριασμούς του και του είχε προσφέρει έναν τυπικό με τον μητρικό της όμιλο NatWest

 

Οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να πρέπει να εξυπηρετούν έναν πελάτη ακόμα κι αν διαφωνούν με τις νόμιμες πολιτικές του απόψεις και θα πρέπει να εφαρμόζουν αναλογικά ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών Άντριου Γκρίφιθ.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Brexit, είπε ότι η βρετανική ιδιωτική τράπεζα Coutts του είχε πει ότι κλείνει τους λογαριασμούς του και του είχε προσφέρει έναν τυπικό με τον μητρικό της όμιλο NatWest.
Ο Γκρίφιθ ρωτήθηκε για τις απόψεις του σχετικά με πρόσφατα ζητήματα σχετικά με τις τραπεζικές υπηρεσίες για πολιτικούς και άλλα «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων, η οποία δεν κατονόμασε άμεσα τον Φάρατζ.

«Εάν τα στελέχη εντός των οργανισμών επιδεικνύουν ότι είναι «κατάλληλα», τότε δεν θα επιδιώκουν να καταστείλουν τη νόμιμη έκφραση δημοκρατικών απόψεων», είπε ο Γκρίφιθ, αναφερόμενος στα πρότυπα συμπεριφοράς που πρέπει να πληρούν τα στελέχη των τραπεζών.
«Όσον αφορά τη νόμιμη ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι σωστό να αποτραπεί κάποιος για αυτούς τους λόγους, αυτό δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε.

Το καθεστώς των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αποτελεί μέρος των παγκόσμιων κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που απαιτούν από τις τράπεζες να διενεργούν ελέγχους σε άτομα με εξέχοντα πολιτικά καθήκοντα.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA) έχει πλέον εξουσίες βάσει ενός νέου νόμου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα για να επανεξετάσει αυτούς τους κανόνες.


"Η καγκελάριος και εγώ ζητήσαμε από την FCA να κάνει ακριβώς αυτό, να επανεξετάσει την εφαρμογή αυτών των κανόνων για ακούσιες συνέπειες που μπορεί πάντα να συμβούν όταν επιβάλλετε καθήκον φροντίδας σε ένα μεμονωμένο ίδρυμα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να πάει πολύ μακριά", είπε ο Γκρίφιθ .

Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται αναλογικά και όχι με γενικό τρόπο, πρόσθεσε.

«Το δεύτερο πράγμα που ζητήσαμε είναι η FCA να εξετάσει τη δημιουργία μιας εγχώριας πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (κατηγορίας) ώστε να αντικατοπτρίζει τη χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου που σχετίζεται με εκείνους των οποίων οι υποθέσεις είναι εξ ολοκλήρου εγχώριες», είπε ο Γκρίφιθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ