Η ΕΕ δίνει στην Τουρκία 3 δισ ευρώ για το προσφυγικό

Η ΕΕ δίνει στην Τουρκία 3 δισ ευρώ για το προσφυγικό
Οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ ενέκρινε την Τρίτη το Κολέγιο των Επιτρόπων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα έρχεται μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη» της Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Σημειώνεται επίσης ότι το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει την παροχή «άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας» της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διαχειριστεί πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες και αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στο έδαφός της, υπό προσωρινή προστασία.

«Για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ε.Ε.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Επιτροπής με την Άγκυρα, στο θέμα των προσφύγων.

«Η Ε.Ε. και η Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού και να εφαρμόσουν το Κοινό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα βάλει σε τάξη τις μεταναστευτικές ροές και θα βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία», προσέθεσε ο κ. Τίμερμανς.

Πηγή: ΑΜΠΕ