Έφθασε το βραχιολάκι επιτήρησης, πιλοτική εφαρμογή για 250 κρατούμενους

Έφθασε το βραχιολάκι επιτήρησης, πιλοτική εφαρμογή για 250 κρατούμενους
Στις 11 Μαΐου ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το σύστημα με το «βραχιολάκι», όπως αναφέρει με το Βήμα της Κυριακής, που θα ενσωματώνει και στην ελληνική πρακτική την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων και υποδίκων όταν δεν κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250, στους οποίους δεν θα περιλαμβάνονται ισοβίτες.

Το βραχιολιάκι-σύστημα εντοπισμού θα φοριέται στο πόδι. Ο γγ αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης τόνισε στο Βήμα ότι «το μέτρο δεν είναι το βραχιόλι, είναι η εφαρμογή του κατ' οίκον περιορισμού».

Το σύστημα δεν ισοδυναμεί με πλήρη ελευθερία κινήσεων: Το βούλευμα για την χρήση του σε κάθε περίπτωση κρατουμένου θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του.

Στην πρώτη πιλοτική φάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα το φορέσουν 100 υπόδικοι για των οποίων την ανάκριση είναι αρμόδιο το Πρωτοδικείο Αθηνών, 50 κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, 50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό και τη νεκτίουν στο κατάστημα κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικοι ή κατάδικοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

Παρασκευόπουλος:Όποιος αρνηθεί να φορέσει «βραχιολάκι» δεν αποφυλακίζεται

«Αν κάποιος χρήστης δεν δεχθεί το βραχιολάκι δεν θα προχωρεί ο κατ οίκον περιορισμός του» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης η διάταξη για το βραχιολάκι δεν αφορά μέχρι στιγμής ισοβίτες, καθώς όπως είπε χρειάζεται έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προσθέτοντας ότι η διάταξη δυνητικά καλύπτει περισσότερους από 10 ισοβίτες σε όλη τη χώρα.

Κληθείς να τοποθετηθεί μιλώντας στο MEGA για το αν η διάταξη αυτή είναι φωτογραφική για τον Σάββα Ξηρό ο υπουργός Δικαιοσύνης - χωρίς να τον κατονομάσει - σημείωσε ότι «τόσο βαριές προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα πρέπει να μας κινητοποιούν ανεξαρτήτως αν είναι 1-2 περιπτώσεις».

Όπως παραδέχθηκε «είναι αλήθεια ότι ορισμένες διεκδικήσεις συσχετίζονται με κοινωνικές διεκδικήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται».

Όταν ρωτήθηκε γιατί να δοθεί προτεραιότητα στην αποφυλάκιση Ξηρού αντί για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπολος είπε ότι «ο νόμος για την απελευθέρωση κρατουμένων ήταν μια νομοθετική προτεραιότητα ενώ η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης θέλει στελέχωση, χρήματα και να σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε, και δεν απαιτούσε νομοθετική πρωτοβουλία».

Επέμεινε, δε, στη δήλωσή του ότι θα κάνει διάλογο ακόμα και με τρομοκράτες λέγοντας ότι «θα κάνω διάλογο με οποιονδήποτε για να γλιτώσω τη βία και να υπάρξει νομιμότητα».

Μιλώντας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε ότι εξετάζονται λύσεις για να μην συνεχιστεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μιλώντας, επίσης, για άλλο χώρο που δεν θα είναι αυτή του χώρου τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ