Ελληνας γραφίστας αποτυπώνει σε χαρτονομίσματα του ευρώ... την κρίση (Εικόνες)

Ελληνας γραφίστας αποτυπώνει σε χαρτονομίσματα του ευρώ... την κρίση (Εικόνες)
Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποφάσισε ένας Έλληνας γραφίστας να αποτυπώσει την κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πώς; Με το να ζωγραφίζει ζητιάνους και απελπισμένους στα χαρτονομίσματα. Η φήμη του, μάλιστα, έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που το Βρετανικό Μουσείο του ζήτησε δύο από τα έργα του για να τα εκθέσει στην μόνιμη συλλογή του...

Σε συνέντευξη που παραχώρησεστην εφημερίδα «Wall Street Journal»ο Έλληνας γραφίστας και εικονογράφος εξηγεί ότι η ιδέε προέκυψε όταν κατά την διάρκεια διακοπών τουάκουσε για έναν συμπατριώτη του που είχε αυτοκτονήσει εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ένα από τα πολλά θύματα της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

«Τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα για να τα αγνοήσω. Πήρα ένα στυλό και ζωγράφισα πάνω σε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ» λέει ο 29χρονος γραφίστας.

Το πρώτο του σκίτσο έδειχνε έναν άνθρωπο κρεμασμένο από μια αψίδα. Από τότε έχει ζωγραφίσει σε εκατοντάδες χαρτονομίσματα του ευρώ, απεικονίζοντας αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται σε οικονομική κρίση: αυτοκτονίες, επαίτες, αναρχικούς και τράπεζες που καταρρέουν.

Το έργο του αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη, την ώρα που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παλεύει. Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, του έχει ζητήσει δύο χαρτονομίσματα προκειμένου να τα εκθέσει στη μόνιμη συλλογή του.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό μαύρο στυλό διαρκείας, ζωγραφίζει πάνω σε όλα τα χαρτονομίσματα από 5ευρώ μέχρι και αυτά των 500 ευρών. Η αγαπημένη του και πιο διαδεδομένη μορφή του είναι αυτή του ζοφερού θεριστή, του Χάρου, που όπως λέει, αντιπροσωπεύει την κρίση.

Αφού τα ζωγραφίζει, τα σκανάρει, «ανεβάζει» κάποια στην ιστοσελίδα του και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές του συναλλαγές στην Αθήνα, όπου ζει. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, πλήρωσε το ενοίκιό του με ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Δείτε ένα μικρό δείγμα από τα έργα του ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ