Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Άμεση ανακούφιση των πληγέντων λόγω κακοκαιρίας»

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Άμεση ανακούφιση των πληγέντων λόγω κακοκαιρίας»
Την άμεση των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες, στην Άρτα.

«Ξεκινάμε από την άμεση ανακούφιση της ζωϊκής παραγωγής, δίνοντας ένα βοήθημα στις μονάδες που δεν έχουν αυτή την ώρα ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα που επέζησαν από την πλημμύρα.

Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η άμεση καταγραφή των απωλειών σε ζωϊκό πληθυσμό και εκεί θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο, καταγραφή και αποζημίωση όποιου ποσού κριθεί, με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε:

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη φυτική παραγωγή. Ήδη, η περιοχή έχει κηρυχθεί παγετόπληκτη τον περασμένο μήνα, δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Θα συνεχιστεί λοιπόν και με βάση τα δυσμενή δεδομένα που προέκυψαν από την πλημμύρα».

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε 15 μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία θα διεκπεραιωθεί μέσα από κονδύλια του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι μένει ανοικτό το ζήτημα της αποκατάστασης του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενδεχόμενη ζημιά που θα προκύψει στη φυτική παραγωγή, αλλά θα φανεί πολύ αργότερα και παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου.

«Αυτά λοιπόν, μέσα από έναν σχεδιασμό για να μην έχουμε καθυστέρηση, θα υποβάλουμε έναν πρώτο φάκελο που θα αφορά τις άμεσες ανάγκες για αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα της ζωϊκής παραγωγής. Ένας δεύτερος φάκελος, θα είναι αργότερα που θα υποβληθεί για τη φυτική παραγωγή. Κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό, κυρίως, για να περπατήσουν γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι μέλημα είναι μετά την έγκριση των κονδυλίων να γίνουν ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες να ξεκινήσουν την αποκατάσταση και με τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ