Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και δάνεια προωθεί η νέα κυβέρνηση

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και δάνεια προωθεί η νέα κυβέρνηση
Τη δυνατότητα νέας ρύθμισης όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, περιλαμβάνει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Δείτε αναλυτικά

Στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας (το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο κάνοντας κλικ εδώ) αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις)». Αυτό σημαίνει ότι όσοι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 15.000 ευρώ, και το ετήσιο εισόδημά τους είναι 20.000 ευρώ, θα πληρώσουν:

• 5000 ευρώ μέσα στο 2012

• 5000 ευρώ μέσα στο 2013 και

• 5000 ευρώ μέσα στο 2014.

Φυσικά, θα πρέπει το μέτρο να εξειδικευτεί από το νέα κυβέρνηση η οποία ωστόσο, φαίνεται να αναγνωρίζει ακόμη και σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων, την μάστιγα της εποχής για τα ελληνικά νοικοκυριά που είναι τα πάσης φύσεως χρέη.

Για τα δάνεια

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα δάνεια που βαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις».

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την είχε εξαγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ήδη έχει δοκιμαστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, το μόνο που εξασφαλίζει στους δανειολήπτες, είναι μια μικρή ανάσα στον προϋπολογισμό τους καθώς, από τη στιγμή που η μείωση της δόσης ως αναλογία του εισοδήματος, δεν συνδυάζεται με κούρεμα της οφειλής, οι τόκοι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο εις βάρος του δανειολήπτη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει το μέτρο και να ξεκαθαρίσει το πώς ακριβώς θα γίνει η προσαρμογή της δόσης (και πως θα γίνεται σε βάθος χρόνου δεδομένου ότι το εισόδημα είναι ένα δυναμικό μέγεθος) και δεύτερον το τι ακριβώς εννοεί υψηλά εισοδήματα.