Η πτώση στα λιανεμπόριο και οι "προφητείες" του Mr Jumbo

 Η πτώση στα λιανεμπόριο και οι "προφητείες" του Mr Jumbo
O ΕΝΦΙΑ αλλά και η πτώση του Χρηματιστηρίου ήταν οι βασικοί λόγοι για την μεγάλη πτώση του τζίρου του λιανεμπορίου τον Οκτώβριο, ο οποίος υπολογίζεται στα 550 εκατ ευρώ.


Μόνο στο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις υποχωρούν πάνω από 5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ, ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ξεπερνά το 10%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης "η υποχώρηση των πωλήσεων τον Οκτώβριο για το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν αποτελεί έκπληξη. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην καταναλωτική ζήτηση είναι χαρακτηριστικό της κρίσης και του τρίπτυχου ανεργία, εισόδημα και υπερφορολόγηση…"
Σύμφωνα με τον ίδιο, "ας ελπίσουμε ότι η μείωση της κατανάλωσης και η επιστροφή στα επίπεδα του 2011, θα είναι προσωρινή και ενόψει του δεκαήμερου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της εορταστικής αγοράς, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα απορροφήσουν τις αρρυθμίες του 2014 στην αγορά".
Πάντως, όπως υπολογίζει η ΕΣΕΕ η υποχώρηση τον Οκτώβριο είναι πολλαπλάσια της μείωσης που κατεγράφη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, όπου η πτώση άγγιξε το -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα νέα αρνητικά στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν την αλλαγή στο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στην εποχή της κρίσης, με τις τιμές να είναι το πιο ισχυρό κριτήριο επιλογής καταστήματος στην Ελλάδα.
Έξι στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως ξοδεύουν λιγότερα σε κάθε επίσκεψή τους στην αγορά για τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Στις αρρυθμίες που παρατηρούνται στην αγορά τον Οκτώβριο είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Τότε ο κ. Βακάκης είχε σημειώσει: «ο Οκτώβριος παρουσιάζει αρρυθμίες όσον αφορά τη ζήτηση, γεγονός που δεν μπορεί να ερμηνευθεί ξεκάθαρα ως πρόσκαιρη ή προειδοποιητική κάμψη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ