Ένας Κοσκωτάς ....επιστρέφει

Ένας Κοσκωτάς ....επιστρέφει
Χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή στην πολιτική ιστορία της χώρας. Αποτέλεσε την πιο πολύκροτη υπόθεση που εμφανίστηκε στα ελληνικά δικαστήρια.

Το Χόλυγουντ ενδιαφέρθηκε να κάνει ταινία και έψαξε σε βάθος το πιο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της χώρας που ξέσπασε την δεκαετία του 1980. Ήταν τόσο έντονοι οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στη χώρα η συγκεκριμένη υπόθεση που οιπρωταγωνιστές του ταυτίστηκαν με την λέξη σκάνδαλο. Ακόμη και σήμερα γκουγκλάρωντας την λέξη «σκάνδαλο» την πρώτη υπόθεση και το πρώτο όνομα που εμφανίζει η μηχανή αναζήτησης είναι αυτό του Κοσκωτά.

Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς,ο οποίοςκατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 36 δισεκατομμυρίων από την Τράπεζα Κρήτηςκαι καταδικάστηκε. Στο μέγα σκάνδαλο,όμως,ενεπλάκησανεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί, υπουργοί, ακόμη και οτότεπρωθυπουργός, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Σήμερα ο κύριος πρωταγωνιστής του, ο Γιώργος Κοσκωτάς, είναι ελεύθερος. Αποφυλακίστηκε το 2001, εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του. Ζει μόνος του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΑΔΕΡΦΟΣ.Στο σκάνδαλο Κοσκωτά όμως δεν ήταν ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Ο μικρός του αδελφός, Σταύρος Κοσκωτάς ήταν ένας από τους κύριους συνεργούς του και κατηγορούμενους, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη ποτέ, καθώς διέφυγε στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως...καλά νέα για την οικογένεια Κοσκωτά, καθώς ο Σταύρος Κοσκωτάς, είναι ελεύθερος πια να επιστρέψει στη χώρα μας, αφού τόσο οι κατηγορίες για το αδίκημα της κατάχρησης, όσο και το ένταλμασύλληψής του, έχουν παραγραφείμετά από 25 χρόνια, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική επιστολή του.Τα δύο αδέλφια θα ξανανταμώσουν μετάαπό δύο δεκαετίεςκαι φαίνεταιότιτα σχέδια του Γιώργου Κοσκωτά να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση από το μηδέν θα βρουν ανταπόκρισηκαι από τον αδελφό του.

Ήδη τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Κοσκωτάς προσπαθεί να ξαναχτίσει τη δική του αυτοκρατορία στον χρηματοοικονομικό τομέα, ιδρύοντας εταιρεία οικονομικών συμβούλων με πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Σταύρος ετοιμάζεται να έρθει και να αναλάβει διοικητικό ρόλο στην επιχείρηση του αδελφού του.

ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟ.Ο Σταύρος Κοσκωτάς, διάσημος για το όνομά του, αλλά και τη μυθιστορηματική του εξαφάνιση ανήκει στην κατηγορία αυτών που ο νομικός κόσμος της χώρας αποκαλεί «VIP φυγάδες» και είναι ένας από τους πρώτους που άνοιξε αυτό τον δρόμο τουστρίβειν στο εξωτερικό, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο. Με το πέρασμα του χρόνου ακολούθησαν πολλοί τα βήματά του, όπως οΜιχάληςΧριστοφοράκος, η Αντωνία Ηλία κ.ά. Το Νοέμβριο του 1988, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αδελφούς Κοσκωτά, ο Γιώργος και ο Σταύρος αποφάσισαννα μην λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη καινα διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο Γ. Κοσκωτάς εντοπίσθηκε στη Βραζιλία λίγες ημέρες μετά τη διαφυγή του και συνελήφθη τελικά στη Βοστόνη των ΗΠΑ λίγες ημέρες αργότερα και το καλοκαίρι του 1991, εκδόθηκε στην Ελλάδα, ύστερα από μια αστυνομική επιχείρηση «χολιγουντιανού» επιπέδου.

Ο Σταύρος Κοσκωτάς φαίνεται να είχε διαφορετική τύχη. Είχε κατηγορηθεί ως συνεργός του αδελφού του καθώς ήταν όχι μόνο το δεξί του χέρι σε όλες τιςbusiness, αλλά και αντιπρόεδρος στις παντοειδείς τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις του. Οι εφημερίδες της εποχής επέμεναν ότι πιθανόν είχε καταφύγει στην... Κολομβία. Δεν επιβεβαιώθηκεποτέ, γιατί ποτέ δεν συνελήφθη, παρ’ ότι ήταν υπόδικος.Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως το 1990 «για την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας», κατά το χρονικό διάστημα από 25.07.1986 έως 30.10.1988.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.Παράτις κινητοποιήσεις, και το δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης,δεν εντοπίστηκε ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε ευρωπαϊκή, αμερικανική ή νοτιοαμερικανική χώρα, στις οποίες ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σχετική ενημέρωση ότι ο Σταύρος Κοσκωτάς δεν είναι πλέον καταδιωκόμενος.

Άλλωστε, ο Γιώργος Κοσκωτάς, ως μεγάλος αδελφός, είχε εξομολογηθεί πολλές φορές σε συνεντεύξεις του, την εποχή που μεσουρανούσε σταmediaκαι στην οικονομία της χώρας, ότι πάντα ένοιωθε την υποχρεώσει να προστατεύει το μικρό του αδελφό.

Σύμφωνα με το συνήγορό του, Τάκη Μιχαλόλια σε λιγότερο από δέκα ημέρες, «ο Σταύρος Κοσκωτάς,θα είναι ελεύθερος στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσα τη διαδικασία παραγραφής των κατηγοριών εναντίον του και πια είναι ελεύθερος».

Όπως ορίζει ο νόμος το αξιόποινο των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται εξαλείφθηκε, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα των 25 ετών.

Σήμερα, ο Σταύρος Κοσκωτάς είναι απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία και η σχετική δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο, όπως και τα εντάλματα συλλήψεως.

Η δίκη του αιώνα

Η αποκάλυψη του σκανδάλου και ημυθιστορηματική απόδρασητου Γιώργου και του Σταύρου Κοσκωτάείχε προκαλέσει τότε πολιτικό σεισμό, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,αλλά καιτον πρωθυπουργό της χώραςκαι κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησηςστο Ειδικό δικαστήριο.

Η αφετηρία του σκανδάλου ήταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κοσκωτά. Τη διετία 1983 και 1984 ο Κοσκωτάς αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «Γραμμή Α.Ε.» καθώς και το 56% του μετοχικού κεφαλαίουτης Τράπεζας Κρήτης. Γίνεται παντοδύναμος τραπεζίτης και εκδότης.Η κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του.

Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις.Υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων, τον Ιούλιο του 1988 ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Τσεβάς διέταξε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης.

Αποκαλύφθηκε ότι ο Κοσκωτάςείχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα.

Η δίκη για τοΣκάνδαλο Κοσκωτάχαρακτηρίστηκε ως η«Δίκη του Αιώνα».Επρόκειτο για την πρώτη και μοναδική ως τώρα δίκη στην Ελλάδα η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

Απο την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί και σήμερα σε ολα τα περιπτερα της χώρας.