Αλλάζουν πάλι τις τιμές των εισιτηρίων -Δείτε πότε και πώς

Αλλάζουν πάλι τις τιμές των εισιτηρίων -Δείτε πότε και πώς
Νέες αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων έρχονται σύντομα. Πλέον οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών δεν θα πληρώνουν ένα ενιαίο εισιτήριο, αλλά θα χρεώνονται με βάση την απόσταση του προορισμού τους.


Τί σημαίνει αυτό; Ότι η χρέωση θα είναι διαφορετική για κάποιον ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο και θέλει να πάει στους Αμπελόκηπους και διαφορετική για αυτόν που θέλει να πάει στην Κηφισιά.
Αυτό αναμένεται να γίνει με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο διαγωνισμός του οποίου έχει περάσει στην τελική φάση.
Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - LG CNS ανακηρύχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνών Αθηνών (ΟΑΣΑ) ως ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.
Αντικείμενο του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες» οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του Μετρό που θα συμβάλει στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες έτσι ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να είναι κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (50% ιδιωτικά κεφάλαια, 50% πόροι ΕΣΠΑ), μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το ελληνικό δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια, αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.

Τηλεματική έως το 2015

Επίσης μέχρι το το 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεματικής, το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξία Intrasoft International – Intrakat.Το έργο, μεταξύ άλλων αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων καθώς και τη δυνατότητα πληροφόρησης των επιβατών για το χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.