"Ο Ελληνας... Ιντιάνα Τζόουνς και ο θησαυρός της Χρυσαυγής"

"Ο Ελληνας... Ιντιάνα Τζόουνς και ο θησαυρός της Χρυσαυγής"
Μπορεί να μην είναι τίτλος ταινίας, ή τουλάχιστον να μην έχει γυριστεί ακόμη, ωστόσο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αναζητήσεις θησαυρών του μυθικού Ιντιάνα Τζόουνς.

Σκάβουν την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Αναζητούν χαμένους θησαυρούς, κιούπια με λίρες, κοιτάσματα χρυσού, κασόνια με πολύτιμα πετράδια που λένε ότι άφησαν πίσω τους Τούρκοι, Γερμανοί, Εβραίοι ή κυνηγημένοι αντάρτες που πάνω στο φευγιό τους έθαψαν πρόχειρα σε διάφορα σημεία της χώρας αφήνοντας κωδικοποιημένα αποτυπώματα σε χάρτες, βιβλία, ακόμη και σε τοιχώματα σπηλιών. Οι κυνηγοί θησαυρών, ως άλλοι «Ιντιάνα Τζόουνς», αναζητούν όχι μόνο την περιπέτεια, αλλά και την τύχη τους, πολλές φορές φτάνοντας ή και ξεπερνώντας σε δράση και φαντασία ακόμη και τα αμερικάνικα κινηματογραφικά σενάρια. Η χρυσοθηρία ήταν ανέκαθεν αγαπημένη ασχολία, αλλά σήμερα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σημειώνει... έξαρση.Ετησίως, τα τελευταία χρόνια, πωλούνται πάνω από 5.000 ανιχνευτές μετάλλων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200 έως 10.000 ευρώ. Στην εποχή της κρίσης, οι άνθρωποι που επιδιώκουν να φέρουν στο φως τις θαμμένες φλέβες χρυσού και τους αμύθητους θησαυρούς πολλαπλασιάστηκαν και, νόμιμα ή παράνομα, η Ελλάδα γέμισε «τρύπες», από τις οποίες αναβλύζει τις περισσότερες φορές... φρέσκος κοπανιστός αέρας.


Ουκ ολίγες φορές αποδείχθηκε... άνθρακες ο θησαυρός, όπως στο Συκούριο της Λάρισας, όπου έψαξαν για τις λίρες που άφησαν εκεί οι Τούρκοι. Στη Χαλκιδική, που αναζήτησαν χωρίς επιτυχία το χρυσάφι των ανταρτών, στη Βέροια που έψαχναν τις «κόκκινες λίρες» κ.ά. Μπορεί πολλές να είναι οι περιπτώσεις χρυσοθήρων που ξόδεψαν περιουσίες ακολουθώντας κάποια αφερέγγυα πληροφορία, όμως αυτό δεν πτόησε τον κ. Ευάγγελο Δήμα (ΦΩΤΟ)που ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα και να αλλάξει ακόμη και την οικονομική πορεία της χώρας, αναζητώντας τον μεγάλο χαμένο θησαυρό στην Χρυσαυγή Τρικάλων, τον οποίο, όπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ήδη έχει εντοπίσει με τα ειδικά μηχανήματά του.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ... Η ΧΡΥΣΑΥΓΗ.

Οι χρυσοθήρες ή αλλιώς θησαυροθήρες, όπως θέλουν να τους αποκαλούμε, παρά τις επίπονες προσπάθειες που κάνουν για να εντοπίσουν κάποιους από τους χαμένους θησαυρούς, πολύ συχνά αποτυγχάνουν. Επιμένουν όμως, όπως ο κ. Ευάγγελος Δήμας που τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στον εντοπισμό χαμένων θησαυρών και που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει νέες έρευνες στην Χρυσαυγή Τρικάλων, «το μόνο που μπορεί να με πτοήσει, είναι όταν οι άνθρωποι δεν είναι συνεργάσιμοι», δηλώνει.
Ο κ. Δήμας, που εγκατέλειψε τη δουλειά του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και αποφάσισε να ασχοληθεί με την θησαυροθηρία, είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στα Τρίκαλα, προκειμένου να αναζητήσει έναν χαμένο θησαυρό. Είχε επιχειρήσει και στη Βασιλική Τρικάλων, όμως η επιθεώρηση εργασίας διέκοψε την προσπάθεια. Τώρα, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από το Δήμο Τρικκαίων, ξεκινάει στα τέλη του μήνα τη νέα προσπάθεια στη Χρυσαυγή Τρικάλων, αναζητώντας κρυμμένο χρυσό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει.
«Δεν είναι χόμπι, ούτε επιχείρηση. Είχα την πληροφορία, έκανα έρευνα στην περιοχή με ειδικά μηχανήματα και εντόπισα ότι όντως κάτι υπάρχει. Όταν βρεθεί ο θησαυρός δεν θα ανήκει σε μένα. Θα ανήκει στον Στουρνάρα, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Εγώ θα πάρω ό,τι μου αναλογεί και μάλιστα... φορολογημένο.
Απ' αυτό θα επωφεληθεί και η Ελλάδα άλλωστε, γιατί όταν ο θησαυρός βρεθεί δεν θα είναι δικός μου, αλλά θα ανήκει στο ελληνικό κράτος. Πρώτα η πατρίδα μας και μετά εμείς και ειδικά την εποχή αυτή».
Ο ίδιος μπορεί να είναι πεπεισμένος ότι θα βρει τον θησαυρό, όμως ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, εξέφρασε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις έρευνες, αν και αναμένεται ο Δήμος να λάβει μερίδιο σε περίπτωση που βρεθεί ο θησαυρός.

ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ.

Δοξασίες, μύθοι, ιστορίες που περνάνε από στόμα σε στόμα, κρυμμένοι γρίφοι σε βιβλία και χάρτες, υπαρκτά και ανύπαρκτα πρόσωπα της ιστορίας εμπνέουν τους Έλληνες και όχι μόνο χρυσοθήρες που δρουν στη χώρα μας και επενδύουν πολλές χιλιάδες ευρώ στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Αναζητούν κρυφά σημάδια και κώδικες απόκρυψης θησαυρών που, όπως ισχυρίζονται οι λάτρεις και γνώστες του είδους, αν γνωρίζεις να τα ερμηνεύσεις σε οδηγούν σε θησαυρούς, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμη και η μαντεία ή η τηλεπάθεια.
Ο τζίρος, από αγορές μηχανημάτων, από έρευνες, από «αγορά» πληροφοριών, αλλά κυρίως από τον ανταγωνισμό μεταξύ των χρυσοθήρων, φαίνεται ότι συνεχώς αυξάνεται και εκτοξεύεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, κάποιοι μιλούν ακόμη και για αρκετά εκατομμύρια, μιας και οι φανατικοί του είδους είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολλά για την μια πληροφορία ή ένα χάρτη που εμφανίζεται ως γνήσιος και άρα... πολύτιμος, όσο και οι κάσες με τις λίρες που υπόσχεται.
Ο κ. Δήμας παραδέχεται ότι έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην προσπάθεια αυτή, όμως γνωρίζει τις παγίδες στο χώρο, καθώς έχουν διεισδύσει όπως αναφέρει και επιτήδειοι.
«Κάθε επιχείρηση κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα είναι δικά μου, τα έχω δουλέψει και τα διαθέτω γι' αυτό το σκοπό. Όταν είσαι σίγουρος γι' αυτό που υπάρχει κάτω από το έδαφος, δεν φοβάσαι να ρισκάρεις και να επενδύσεις αρκετά χρήματα».


Εκμετάλλευση της ματαιότητας

Από την πλευρά του ο κ. Μπαϊμπάκης, συγγραφέας και συλλέκτης νομισμάτων με βασικό αντικείμενό του να έρευνά κρυμμένους θησαυρούς, αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι. «Η θησαυροθηρία είναι σαν τον τζόγο. Μπορεί να ξοδέψει κάποιος από πολλά μέχρι και ολόκληρη περιουσία. Την προ κρίσης εποχή γινόταν μεγάλο πάρτι. Ακόμη και οι υγιείς χομπίστες ξόδευαν αρκετό χρήμα. Είναι από τα χόμπι που πάντα πληρώνονται ακριβά.
Ο κ. Μπαϊμπάκης, υπογραμμίζει επίσης πως στο χώρο υπάρχουν πολλοί απατεώνες και θα πρέπει ο κόσμος να μην είναι ευκολόπιστος. Όσο για το αν είναι μάταιο να ψάχνει κανείς ο ίδιος σημειώνει: «Υπήρξαν πολλές επιτυχίες. Ειδικά τις δεκαετίες του '70 και του '80 έγιναν περιουσίες από κάποιους. Συνήθως ο απότομος πλουτισμός κάποιων ξεσήκωνε και ανάλογες φήμες».
Οι πιο «διάσημοι» θησαυροί που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με τον κ. Μπαϊμπάκη, είναι οι λίρες του Βελουχιώτη, του Καραγεώργη, του Αλή πασά των Ιωαννίνων, του Νικοτσάρα, του πειρατή Σούσουρα, του Βαλτσάν Βοεβόδα και άλλων. Δεν στερούμαστε ιστοριών και έχουν γίνει τρελές απάτες με πλαστές ιστορίες και χάρτες για τα οποία ξοδεύτηκαν περιουσίες να αποκτηθούν».