Απίστευτο: Νέος υπολογιστής θα κοστίζει μόνο 8 ευρώ

Απίστευτο: Νέος υπολογιστής θα κοστίζει μόνο 8 ευρώ
Στην εποχή μας δεν υπάρχει σχεδόν κανένα νοικοκυριό που να μην έχει έστω και μία ηλεκτρονική συσκευή (smartphones, desktops, tablets κ.α.), με αποτέλεσμα οι εταιρίες να ενδίδονται σε έναν ατέρμονο ανταγωνισμό για να παρέχουν το καλύτερη συσκευή σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Raspberry Pi- ωστόσο, φαίνεται ότι απέκτησε αντίπαλο από την καλιφορνέζικη Next Thing, το σύστημα Chip της οποίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, θα κοστίζει μόλις 9 δολάρια (8 ευρώ) στην πιο βασική μορφή του.

Η φιλόδοξη startup αναζητά 50.000 δολάρια ακόμα για να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, με τις πρώτες εκδόσεις του να προορίζονται να έχουν επεξεργαστή 1 Ghz, 512 MB RAM, 4 GB αποθηκευτικό χώρο. Η συσκευή προορίζεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016.

Ο Chip έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον Pi: είναι «χτισμένος» γύρω από ένα τσιπ Arm, ωστόσο περιλαμβάνει κάποιες τεχνολογίες δικτύωσης, όπως wi-fi και Bluetooth 4.0. Ως λειτουργικό χρησιμοποιείται μια έκδοση του Linux, ενώ συνδέεται μια διάφορα είδη οθονών. Η Next Thing σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει μια φορητή έκδοσή του, το Pocket Chip, που θα πωλείται στην τιμή των 49 δολαρίων.

Η διάθεση αναμένεται να αρχίσει τον Δεκέμβριο, αν και κάποιοι που έκαναν πιο «premium» επιλογές στην πλατφόρμα crowdfunding θα λάβουν τα πρώτα συστήματα τον Σεπτέμβριο.

Το project σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Kickstarter, συγκεντρώνοντας πάνω από 645.000 δολάρια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές του χώρου, η χαμηλή τιμή αντιπροσωπεύει μόνο μια πάρα πολύ βασική έκδοση του συστήματος, με την τιμή να ανεβαίνει στα 24 εάν κάποιος θέλει να ενισχύσει τις δυνατότητες στα γραφικά για να είναι αντίστοιχες του Pi (σημειώνεται ότι ο Raspberry Pi 2 κοστίζει 35 δολάρια).