Τους έταζαν δουλειά στην Αγγλία και τους εξαπατούσαν

Τους έταζαν δουλειά στην Αγγλία και τους εξαπατούσαν
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή περιστατικά απάτης από ιστοσελίδες που φέρονται να προσφέρουν εργασία στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα του Λονδίνου, για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε πολλές περιπτώσεις τέτοιων ιστοσελίδων οι φερόμενοι ως εργοδότες, αφού λάβουν τα προσωπικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων, απαντούν θετικά στις αιτήσεις τους, ζητώντας ωστόσο να προκαταβάλουν μέρος των εξόδων του ταξιδιού και της διαμονής τους. Ζητούν μάλιστα τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς χρημάτων (western union, moneygram) και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, αλλά και να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.

Επισημαίνεται ότι οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού από τον υποψήφιο για θέση εργασίας, προκειμένου να «προετοιμάσουν» τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα, ή να «διασφαλίσουν» τη συγκεκριμένη θέση.