Μπαρόζο-Μέρκελ: Τι δήλωσαν στις Βρυξέλλες;

Μπαρόζο-Μέρκελ: Τι δήλωσαν στις Βρυξέλλες;
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο παρουσίασε τις θέσεις του για την τραπεζική ένωση και τη σημασία του μηχανισμού εποπτείας:

«Η 29η Ιουνίου είναι ημερομηνία ορόσημο με τη δημιουργία του εποπτικού μηχανισμού. Έχουμε μία δέσμευση, είναι μία ένωση τραπεζών, τραπεζική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι θα σέβεται τις δεσμεύσεις της εσωτερικής αγοράς και ταυτόχορνα θα φανούν τα κράτη που δεν θέλουν να μπούνε στον ένα ή τον άλλο τομέα. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει διάφορες προτάσεις και στον φορολογικό τομέα. De facto συμφωνήσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έναν μηχανισμό σωτηρίας, αλλά θα λάβει σοβαρά υπόψη το σύνολο της Ε.Ε. και την αυτονομία της αγοράς αυτής».

Yπάρχουν αρκετές πτυχές της συμφωνίας που πρέπει να καθοριστούν ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Αngela Merkel κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Παρά την γενική αίσθηση ότι, έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι, το γερμανικό κοινοβούλιο, ή Bundestag θα έχει το δικαίωμα ψήφου για τις μελλοντικές περιπτώσεις όπου τα κονδύλια του ESM θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης». Εν συνεχεία χαιρέτισε την απόφαση να συμμετέχει η ΕΚΤ στο κομμάτι της εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης. «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ», επισήμανε η καγκελάριος. «Πρώτον γιατί είναι ένα ανεξάρτητο όργανο και δεύτερον γιατί είναι προς το συμφέρον της να είναι οι τράπεζες υγιείς», πρόσθεσε.