Επίδομα ακρίβειας: Πριν το Πάσχα η καταβολή του - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Επίδομα ακρίβειας: Πριν το Πάσχα η καταβολή του - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος ακρίβειας, μιας επιταγής περί των 200 ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει.

Το έκτακτο επίδομα ακρίβειας θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το Πάσχα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι πρώτοι που θα λάβουν το βοήθημα θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας θα πιστωθεί σε σχεδόν 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίδομα ακρίβειας: Ποιοι θα λάβουν την επιταγή

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε έξι κατηγορίες δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

Θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος ακρίβειας ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, οι δικαιούχοι μπορούν να πλησιάσουν τους 800.000 αν ακολουθήσουν τη διαδικασία για το Α21.

Επιταγή 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

Δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος των 200 ευρώ είναι -όπως τον Δεκέμβριο- συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Επίδομα ακρίβειας ύψους 200 ευρώ θα λάβουν 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ

Επίδομα ακρίβειας με τη μορφή ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Για 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα ακρίβειας θα είναι η καταβολή διπλής δόσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος του μέτρου θα είναι τα 50,9 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση σε ταξί

Το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο και οι ιδιοκτήτες ταξί, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους για καύσιμα.

Πότε θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, οι πρώτοι στους οποίους θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας, πιθανότατα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, η ενίσχυση, σύμφωνα με την υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, θα δοθεί, εκτός απροόπτου, τη Μεγάλη Τρίτη.

Οι οικογένειες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας γύρω στις 20 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη. Για τα ΑμεΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας είναι η Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου.

Έρχεται και η κάρτα καυσίμων

Πέρα από τις επιταγές των 200 ευρώ, σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων κίνησης, βενζίνης και diesel, που αναμένεται να βοηθήσει και στις μετακινήσεις του Πάσχα.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την επιδότηση καυσίμων οι δικαιούχοι θα έχουν ένα «κούρεμα» 22 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο για την ηπειρωτική χώρα, και 27 λεπτών/λίτρο για τα νησιά. Το ποσό αυτό αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και τη βενζίνη.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι:

• Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
• Για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά.
• Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.
• Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).
• Ειδικά για τον Απρίλιο θα υπάρξει και μια έξτρα επιδότηση -δηλαδή μείωση- 15 λεπτών του ευρώ στην αντλία, που αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel).

Κάρτα καυσίμων: Πώς θα λειτουργεί

Το επίδομα καυσίμων θα πιστωθεί όταν ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής του gov.gr, ως εξής:
• σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
• σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή και θα αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα στοιχεία που χρειάζεται να έχετε για την αίτηση είναι επίσης:

• διεύθυνση email,
• αριθμός κινητού τηλεφώνου,
• αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού.

Τι κερδίζουμε με την κάρτα καυσίμου

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Όπως ανέφεραν, προκειμένου να καταλήξουν στη μορφή της κάρτας καυσίμου και, κυρίως, στο ύψος της επιδότησης, ελήφθη υπ' όψιν ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Τα ποσά των επιδομάτων για βενζίνη και πετρέλαιο:

• 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
• 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάρτα καυσίμων: Προσοχή στο bonus των 5 ευρώ

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το smartphone τους για την ψηφιακή κάρτα καυσίμων και δεν πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό τους, έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ. Ωστόσο, έχει και ημερομηνία λήξης η χρήση της.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα «καίγεται» εάν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η κάρτα καταργείται και το ποσό της έκπτωσης που απέμενε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ