Στη Βουλή το ν/σ για το νέο θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων

 Στη Βουλή το ν/σ για το νέο θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Με την δημιουργία του νέου φορέα ενοποιούνται οι δύο υφιστάμενες επιτροπές και τα όργανα διοίκησής τους

 

"Θεσπίζεται η ενοποίηση των δύο υφιστάμενων Επιτροπών Διερεύνησης Ατυχημάτων (αεροπορικών και σιδηροδρομικών) και δημιουργείται ένας νέος φορέας, διορθώνονται σφάλματα του παρελθόντος και χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού" τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το "Θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών" στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός, εισηγούμενος το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι με την δημιουργία του νέου φορέα ενοποιούνται οι δύο υφιστάμενες επιτροπές και τα όργανα διοίκησής τους. Το νέο 5μελές Συμβούλιο θα αποτελείται από τρία μέλη (πρόεδρο κι άλλα δύο μέλη) αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα, και δύο (αντιπρόεδρο κι άλλο ένα μέλος) για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Ο νέος φορέας θα είναι μια Αυτοτελή Μονάδα Μελετών και Διερευνήσεων εντός του υπουργείου, η οποία θα αποτελείται από τρία Γραφεία (Αεροπορικών Ατυχημάτων, Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, και Πρόληψης, Ανάλυσης και Στατιστικής), που θα στελεχωθούν από τους υπάρχοντες διερευνητές της ΕΔΑΑΠ. Οι υφιστάμενοι διοικητικοί υπάλληλοι μετατάσσονται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κι αυτό με τη σειρά του θα τους διαθέτει στον νέο φορέα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με τρίτους διερευνητές και τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η απουσία διερευνητών σιδηροδρομικών ατυχημάτων και ενισχύεται το έργο των διερευνητών, παρέχοντάς τους οικονομικά κίνητρα.

Ο κ. Καραμανλής, τόνισε πως "με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φορέας μικρός σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικά ευέλικτος, και διορθώνονται σφάλματα του παρελθόντος, που δημιουργούσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του". Επισήμανε πως από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, έχει γίνει μια συνεπής δουλειά αναδιοργανώνοντας τους φορείς τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. "Στόχος μας", είπε ο υπουργός, "ήταν οι φορείς του Υπουργείου να είναι ενεργοί και λειτουργικοί, διορθώνοντας παράλληλα όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Ένας στόχος απλός μεν στη σύλληψή του, αλλά ταυτόχρονα και σύνθετος στην υλοποίησή του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ