Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Τύπο

Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Τύπο

Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, υπέρ της αρχής δήλωσε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου "Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο - Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης". Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, υπέρ της αρχής δήλωσε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την τελική στάση του στην Ολομέλεια, τήρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, εκ μέρους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, η νομική σύμβουλος Γεωργία Χριστοδούλου είπε ότι η Ένωση καλωσορίζει την εισαγωγή κάθε διάταξης που στοχεύει στην προάσπιση του κύρους των εφημερίδων και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Η εισαγωγή διατάξεων για την ένταξη εκδοτικών επιχειρήσεων σε ενιαίο μητρώο, με συγκεκριμένους κανόνες εισαγωγής, με συγκεκριμένους κανόνες διαχείρισης και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε περίπτωση διαγραφής, επί της αρχής βρίσκει σύμφωνο την ΕΙΗΕΑ, όπως είπε. Οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις αποτελούν έναν από τους περισσότερο πληττόμενους κλάδους, ανέφερε η κυρία Χριστοδούλου που υπογράμμισε ότι η Ένωση είναι υπέρ των κανόνων που θα εξασφαλίζουν συμμετοχή σε κρατικούς πόρους, μόνο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων που λειτουργούν σε καθεστώς κανονικότητας, που προσφέρουν θέσεις εργασίας, που τάσσονται κατά της λογοκλοπής. Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΙΗΕΑ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή αυτή κατεύθυνση και συμβάλλει και στη βιωσιμότητα των εφημερίδων.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μεν να θεσπίσει κανόνες για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, περιλαμβάνει ωστόσο ρυθμίσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν καταφανώς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. "Αντιτιθέμεθα πλήρως στο άρθρο 32 που ξηλώνει και άλλο το πουλόβερ, στο πεδίο του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια. Ζητήσαμε, από την πρώτη στιγμή να αποσυρθεί", είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση με την κεντρικό πυρήνα του σχεδίου νόμου, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι "η διαφάνεια στη διοχέτευση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, είτε μέσω της κρατικής διαφήμισης είτε μέσω των απόλυτα αναγκαίων προγραμμάτων στήριξης, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική, πάγια και σταθερή θέση της ΕΣΗΕΑ", που επανειλημμένα έχει σταθεί απέναντι σε παρεκκλίσεις με λίστες και αδιαφανή κατανομή. "Είναι σε θετική λοιπόν κατεύθυνση η επιχείρηση ρύθμισης του τοπίου, με τη δημιουργία μητρώου", είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση πάντως με τα κριτήρια εγγραφής στα μητρώα, η Μαρία Αντωνιάδου, είπε ότι δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ, για εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης. Σε θετική κατεύθυνση, όπως είπε, είναι η πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων δημοσιογράφων -και ορθώς εν τέλει υιοθετήθηκε η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για μικρότερο αριθμό εργαζομένων- σε ιστορικές εβδομαδιαίες εφημερίδες γνώμης και στοχασμού, που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις θεσπιζόμενες απαιτήσεις προσωπικού.

Σε σχέση με την πρόβλεψη του άρθρου 25 για την επιτροπή για τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι συμπληρώθηκε το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αποφασίζει η επιτροπή με τρόπο ώστε στους κώδικες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, προστέθηκε, ορθώς, και ο Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Κατά το ήμισυ υιοθετήθηκε, όπως παρατήρησε, η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για την ενίσχυση της επιτροπής με δύο ακόμα μέλη που θα ορίζονται από δημοσιογραφικές ενώσεις στις περιφέρειες και τελικά, προστέθηκε ένας δημοσιογράφος εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης ή της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Δυστυχώς, είπε επίσης, μειώθηκε, από δύο σε μια, η συμμετοχή στην Επιτροπή καθηγητή από πανεπιστημιακό τμήμα ΜΜΕ, που θα επιλέγουν τα ίδια τα Τμήματα, εκ περιτροπής. "Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή απλά εισηγείται σε μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Δεν υποτιμούμε τον συμβολισμό αλλά θα ήταν στιβαρότερο να οριστεί ότι ο υπουργός πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της συγκεκριμένης επιτροπής", είπε η Μαρία Αντωνιάδου που επισήμανε ότι "με την επιμονή των δημοσιογραφικών ενώσεων, για διαφάνεια, κριτήρια και ισοτιμία, συστάθηκε και λειτουργεί σήμερα, ανάλογης σύνθεσης επιτροπή, για την συμμετοχή ΜΜΕ στα προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, μόνο το 2021, τα ΜΜΕ ενισχύθηκαν με σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ".

Η κυρία Αντωνιάδου, είπε στο σημείο αυτό, ότι η Κομισιόν προτείνει πανευρωπαϊκή ανεξάρτητη Αρχή. "Με βάση και τη δυσμενή εικόνα της χώρας, στην ελευθερία του Τύπου προτείνουμε τη δημιουργία ενός απόλυτα ανεξάρτητου, από την εκάστοτε κυβέρνηση, φορέα που θα ρυθμίζει τα ζητήματα του Τύπου, δημόσιου και ιδιωτικού, και φυσικά και τη χρηματοδότησή του", είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση των εργαζομένων. "Η προσμέτρηση εργαζομένων από συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες παραγωγής, για τη συμπλήρωση των 400 που ορίζει ο νόμος για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, οδηγεί σταδιακά σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων και σε απώλεια θέσεων εργασίας", είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρσέθεσε ότι "οι ιδιοκτήτες φέρνουν ξανά και ξανά το θέμα στην κυβέρνηση" και "φαίνεται ότι έχουμε σταδιακή υποχώρηση". Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιστροφή στο πλαίσιο των 400 εργαζομένων, με εργασία απευθείας στον τηλεοπτικό σταθμό και με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας. Είπε επίσης ότι πρέπει να οριστεί εύρος ποσόστωσης, ανά ειδικότητα, δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί.

"Δώρο στους καναλάρχες", χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και την παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων Τύπου να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιρειών, με διαφημιστικό χώρο και χρόνο, χωρίς να τον τιμολογούν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι το άναρχο τοπίο με τα sites αποτελεί πληγή για τον επαρχιακό Τύπο και συνεπώς το Μητρώο για τον ηλεκτρονικό Τύπο είναι σε σωστή κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι οι διακηρύξεις και δημοπρασίες των ΟΤΑ στον επαρχιακό Τύπο είναι μέτρο διαφάνειας, δεν είναι χαριστικό μέτρο και πρέπει να μονιμοποιηθεί η δημοσίευση τους. "Το μεγάλη ή μικρή εφημερίδα σε ό,τι αφορά την απασχόληση, την καθορίζει ο πληθυσμός του δήμου που εκδίδει την εφημερίδα της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή, του νόμου που κυκλοφορεί. Δεν είναι δυνατόν σε μονοεδρικές ή στην νησιωτική Ελλάδα ή στην ακριτική Ελλάδα, να έρθουμε και να αυξήσουμε τα όρια και να βάλουμε περισσότερους. Αυτό το πράγμα θα είναι στην κυριολεξία καταστροφή", είπε επίσης ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γιώργος Μιχαλόπουλος είπε ότι στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές εφημερίδες που τις έχουν αγκαλιάσει και τις στηρίζουν οι πολίτες αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες που "πίνουν στην υγεία των κορόιδων", δηλαδή εφημερίδες χωρίς εργαζόμενους, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς αναγνώστες που παρουσιάζουν ανύπαρκτες πωλήσεις και που με το νομοσχέδιο αποκτούν το δικαίωμα να καταχωρούν κρατικές δημοσιεύσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν. "Αυτό είναι φαινόμενο εξάρτησης, συναλλαγής και αδιαφάνειας. Αν δεν συντηρεί την εφημερίδα η αγορά, οι αναγνώστες, κάποιος άλλος τις συντηρεί και αυτός ο άλλος ελέγχει και τη φωνή και τη γραφίδα τους", είπε ο κ. Μιχαλόπουλος και προσέθεσε: "Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι μπορεί κάποιος να ζει με κρατικό χρήμα μόνο και μόνο για να δηλώνει εκδότης εφημερίδας; Δηλαδή τι ομολογούν χωρίς να ντρέπονται όσοι διακινούν αυτό το "επιχείρημα", ότι χωρίς το κρατικό χρήμα δεν μπορούν να επιβιώσουν;".

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνιος Μουντάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διατάξεις με τις οποίες προβλέπονται πληθυσμιακά κριτήρια για τους δημοσιογράφους που θα πρέπει να απασχολούνται στον επαρχιακό Τύπο. Αναφερόμενος στην επιτροπή δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας είπε ότι δεν μπορεί μια ένωση με 30 ή 40 μέλη να εκπροσωπεί τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. "Εμείς ζητάμε συμμετοχή όλων των Ενώσεων του περιφερειακού Τύπου στην Επιτροπή, για να καλύπτεται πλήρως το σύνολο του περιφερειακού και τοπικού Τύπου", ανέφερε. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και για τη διάταξη που επιβάλλει άμεση εξόφληση των τιμολογίων για τη δημοσίευση διακηρύξεων, γιατί θα εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ