Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων

 Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων

«Πρωτίστως αυτό που μας αφορά είναι η διασφάλιση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας -και θα το πράξει σε χρόνο που εκείνη κρίνει ότι είναι ο χρήσιμος και αναγκαίος»

«Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας», και στο χρόνο που εκείνη επιλέξει. Το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Real FM, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Καμία κατάσταση δεν παγιώνεται υπέρ της Τουρκίας, εκείνο το οποίο παγιώνεται, είναι η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα, η οποία είναι, πράγματι, κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη». Κατά τον Γ. Γεραπετρίτη, «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν τέτοιου τύπου εχθροπαθείς δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτά μπορεί να έχουν και μια εσωτερική στόχευση, εμείς αναδεικνύουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί που πρέπει, στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες».

Και συμπλήρωσε με έμφαση: «Πρωτίστως αυτό που μας αφορά είναι η διασφάλιση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας -και θα το πράξει σε χρόνο που εκείνη κρίνει ότι είναι ο χρήσιμος και αναγκαίος».

Επίσης, «το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μία εξαιρετικά συστηματική και σοβαρή δουλειά. Πέρα από την πολιτική απόφαση, υπάρχουν και ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που είναι αρκετά σύνθετα. Ερωτηθείς δε για την επιλογή του χρόνου, αυτή είναι «η επιλογή των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, κρίσιμη παράμετρος ούτε καν παράμετρος, να είναι οι ευσεβείς πόθοι και οι επιθυμίες της Τουρκίας», ξεκαθάρισε εξ άλλου.

Στο θέμα της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας έκανε την εισαγωγική παρατήρηση ότι σε αγορές εξ ορισμού μικρές και ολιγοπωλιακές, υπάρχει θέμα με τον ανταγωνισμό. Εδώ όμως, αντέτεινε, «έχουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι πολύ αυστηρή και προληπτικά παρεμβατική σε όλους τους τομείς. Έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό της αγοράς, η λειτουργία της οποίας είναι ικανοποιητική», ανέφερε προβλέποντας πάντως ένταση των ελέγχων για αισχροκέρδεια.

Ταυτόχρονα με τους ελέγχους, είναι και «τα ζωτικά αγαθά που θα πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης εκ μέρους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, έτσι ώστε να διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα». Το εν λόγω μέτρο είναι «πρωτοποριακό σε επίπεδο Ευρώπης, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει πάρει τέτοιο μέτρο». Συνέστησε πάντως «να περιμένουμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή του μέτρου, είναι αρκετά νωπό», εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αισιοδοξία του ότι «θα κρατηθούν οι τιμές». Σε κάθε περίπτωση, έκλεισε την απάντησή του, «δεν μπορείς με ένα άρθρο και ένα νόμο να μηδενίσεις τον πληθωρισμό». Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε, «θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, και ρυθμιστικές και ελεγκτικές».

Ερωτηθείς για τις τράπεζες, ειδικότερα για την «ψαλίδα» μεταξύ στεγαστικών επιτοκίων και επιτοκίων καταθέσεων, σχολίασε πως «το ζήτημα των τραπεζών είναι πολυσύνθετο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δυστυχώς βαρίδια από το παρελθόν. Γνωρίζουμε όλοι το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε από την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, που στοίχισε και στο ελληνικό Δημόσιο. Γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τα δάνεια των τραπεζών». Και, με την υπόμνηση ότι ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών είναι αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε εν κατακλείδι: «Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, ιδίως η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζικών χαρτοφυλακίων είναι θεαματική, αισθάνομαι ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ