Η Μελόνι ορκίστηκε πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας

Το νέο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε στο Κυρινάλιο της Ρώμης. Η κυβέρνηση Μελόνι η πιο δεξιά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Μελόνι ορκίστηκε πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας

Η Τζόρτζια Μελόνι ορκίστηκε ως η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας για να γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτης της χώρας επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησής της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα της ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στο παλάτι Quirinale στη Ρώμη, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ορκίστηκε μετά την εκλογική νίκη του συνασπισμού της Μελόνι. Επίσημη τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί με τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, αύριο Κυριακή.

Θα απευθυνθεί και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα για μια ψήφο εμπιστοσύνης που θα επιβεβαιώσει ότι κατέχει την πλειοψηφία.

Η Μελόνι αντιμετωπίζει τη διακυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά. Η πρωθυπουργία περιλαμβάνει την καθοδήγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και του χρέους-μαμούθ μέσα από μια ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Επέλεξε τον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι του κόμματος της Λέγκας ως υπουργό Οικονομικών. Ο Τζιορτζέτι είναι ένας συμβιβασμός, καθώς είναι μακροχρόνιος νομοθέτης, κορυφαία προσωπικότητα στο κόμμα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Ντράγκι. Επέλεξε επίσης τον Αντόνιο Ταγιάνι, του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο Σαλβίνι έχει γίνει υπουργός Υποδομών αλλά και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Το premium απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας, ένα βαρόμετρο του κλίματος στην περιοχή, άλλαξε ελάχιστα στις 233 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Ο συνασπισμός της Μελόνι, ο οποίος περιλαμβάνει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, το Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Σαλβίνι, την είχε υποδείξει ως υποψήφιά τους νωρίτερα την Παρασκευή ξεπερνώντας τις εντάσεις που είχαν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το επόμενο έτος, μία από τις μόλις δύο χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν συρρίκνωση της παραγωγής μαζί με τη Γερμανία, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολλά από αυτά οφείλονται στην εξάρτηση των δύο χωρών από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ιταλία έχει δαπανήσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής για να προστατεύσει την οικονομία της από τις χειρότερες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα. Μία από τις πρώτες πράξεις της Μελόνι ως πρωθυπουργού θα είναι να αποφασίσει πόσα χρήματα θα δώσει σε εταιρείες και οικογένειες που συνεχίζουν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μελόνι είχε υποσχεθεί να μην αυξήσει τον δανεισμό της χώρας και είναι τυχερή που της άφησε ένα μαξιλάρι δαπανών 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προκάτοχό της Ντράγκι για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρχικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, η Μελόνι δέχεται πιέσεις από τον σύμμαχο Σαλβίνι και το κόμμα του να ξοδέψουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Ιταλούς να αντεπεξέλθουν. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαφορές εντός του συνασπισμού της τους επόμενους μήνες.

Αν οι τελευταίες εβδομάδες είναι κάποια ένδειξη, δεν θα είναι εύκολο. Από την αποφασιστική εκλογική της νίκη στις 25 Σεπτεμβρίου, αγωνίζεται να διατηρήσει τον συνασπισμό της σε καλό δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ