Η Γερμανία θα διοχετεύσει 8 δισεκατομμύρια ευρω στο σχέδιο εθνικοποίησης uniper

Η ιστορική συμφωνία θα ανακοινωθεί μάλλον αύριο. Τα κρατικά χρήματα θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή δανείου στη φινλανδική Fortum

Η Γερμανία θα διοχετεύσει 8 δισεκατομμύρια ευρω στο  σχέδιο εθνικοποίησης uniper

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διοχετεύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Uniper SE, ως μέρος μιας ιστορικής συμφωνίας για την εθνικοποίηση του γίγαντα του φυσικού αερίου σε μια ώθηση για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, της Uniper και του βασικού μετόχου της, της φινλανδικής Fortum Oyi, έχει επιτευχθεί και θα μπορούσε να ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία θα αγοράσει το 78% του μεριδίου της Fortum στην Uniper και θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της γερμανικής εταιρείας. Τα χρήματα που διοχετεύει η κυβέρνηση στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας με έδρα το Ντίσελντορφ θα της επιτρέψουν να αποπληρώσει ένα δάνειο από τη Fortum.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εργάζονται με πλήρη ταχύτητα για να βρουν μια βιώσιμη λύση σταθεροποίησης για την Uniper», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Οι συνομιλίες για αυτό συνεχίζονται» και περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντικό πλειοψηφικό μερίδιο» για τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης που πυροδοτήθηκε από τις κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. Η κυβέρνηση βρισκόταν υπό πίεση να δράσει καθώς η αποτυχία της εταιρείας θα μπορούσε να διαπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει ένα σχέδιο διάσωσης από τον Ιούλιο που θα έβλεπε την κυβέρνηση να παίρνει μερίδιο 30% στην Uniper. Η συμφωνία αυτή κατέστη ανεπαρκής καθώς η κρίση εντάθηκε και εξαπλώθηκε.

Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν έως και 6,4%. Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της και αξίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Fortum, η οποία ελέγχεται από τη φινλανδική κυβέρνηση, σημείωσε άλμα 9,5%, προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της από το χρηματιστήριο.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και οι κινήσεις της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά διασώσεων και δανείων διάσωσης. Αλλά αυτά τα μέτρα επισκιάζονται όλο και περισσότερο από την κλίμακα της κρίσης και υπάρχει κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη.

Η Γερμανία θα αγοράσει το μερίδιο ελέγχου της Fortum στην Uniper σε σχετικά χαμηλή τιμή, ενώ η εισφορά κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Uniper να αποπληρώσει ένα δάνειο Fortum και άλλες εγγυήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εκπρόσωπος της Fortum αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

«Δεν δεχόμαστε εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση», δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης της Φινλανδίας Tytti Tuppurainen, ο οποίος επιβλέπει κυβερνητικές εταιρείες, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη. «Είναι σαφές ότι πρέπει να αποζημιωθούμε για αυτό».

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τον χειρισμό της διάσωσης. Τώρα αντιμετωπίζει δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν την Τρίτη, με τους νομοθέτες να κατηγορούν το υπουργικό συμβούλιο για αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων.

Το συνολικό μέγεθος της έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την εισφορά κεφαλαίου ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κρατικός δανειστής KfW επέκτεινε στην Uniper πιστωτικό όριο 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Business Insider ανέφερε ότι ολόκληρο το πακέτο θα μπορούσε να αξίζει 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τον κύριο αγωγό της Ρωσίας προς τη Γερμανία αποκομμένο, η Uniper πρέπει να προμηθευτεί εναλλακτικές προμήθειες από την αγορά spot για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι περιλαμβάνουν κατασκευαστές και τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η αύξηση των τιμών προκαλεί στην εταιρεία απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών.

Πολιτικά, η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τον Σολτς και τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρώην συμπρόεδρος των Πρασίνων, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει ή να εγκαταλείψει ένα σχέδιο για τη θέσπιση εισφοράς φυσικού αερίου στους καταναλωτές, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κόστους της κρίσης.

Η εισφορά αναμενόταν να αποφέρει περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα είχε πάει στην Uniper. Η εγκατάλειψη των μέτρων θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του κόμματος FDP, θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό του να επιστρέψει στα όρια χρέους του Συντάγματος το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ