Financial Times: Η ΕΕ σχεδιάζει ανώτατο όριο τιμής 200 €/MWh για την ηλεκτρική ενέργεια

Το όριο περιγράφεται στα σχέδια προτάσεων και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης.

Financial Times: Η ΕΕ σχεδιάζει ανώτατο όριο τιμής 200 €/MWh για την ηλεκτρική ενέργεια

Οι Βρυξέλλες εργάζονται για ένα όριο 200 ευρώ τη μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ. Την ίδια στιγμή με βάση σημερινή δήλωση του Υπουργού Βιομηχανίας της Τσεχίας, που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τσεχική Προεδρία, θέλει να βγει από την ατζέντα, της κρίσιμης έκτακτης συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Παρασκευή, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο Τσέχος Υπουργός, "πρόκειται για πολιτικό εργαλείο, το οποίο δεν είναι λύση στην ενεργειακή κρίση της ΕΕ."

Σε προσχέδιο προτάσεων που είδαν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά εργοστάσια και μονάδες άνθρακα, τα οποία καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, στα 200 ευρώ η MWh.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ετησίως MWh. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη επειδή συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το αν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με φυσικό αέριο ή με άλλα μέσα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι σε σύγκριση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας. Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μιμούνταν «τα αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά και δεν υπόκεινται στην οπλοποίηση της ενέργειας μέσω διαταραχών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», ανέφερε η επιτροπή.

Είπε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο. Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής - κάτι που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις που είδαν οι FT την Τρίτη.

Η Ευρώπη έχει δει μια συμπίεση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προηγουμένως τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, ως απάντηση στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι προμήθειες μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, θα περιοριστούν έως ότου αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.

Ένας κοινός τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανικοί χρήστες να μειώσουν τη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας είναι μέσω συμβάσεων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσουν την προσφορά με αντάλλαγμα αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς.

Το έγγραφο της Επιτροπής προειδοποίησε ότι τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά». Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη πριν από έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Αρκετά κράτη μέλη παραπονέθηκαν ότι οι Βρυξέλλες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, πίεσαν την Επιτροπή να αποσυνδέσει τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ