Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα συζητήσει το G-7

Η Γέλεν και οι ομόλογοί τους θα συζητήσουν την πρόταση την Παρασκευή. ΗΠΑ και σύμμαχοι ελπίζουν ότι το μέτρο θα αμβλύνει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα συζητήσει το G-7

Οι Υπουργοί Οικονομικών του G-7 θα πραγματοποιήσoουν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καθορισμενη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές. Με αυτό το τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζουν ότι θα αμβλυνθούν οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα μειωθούν τα συνολικά ρωσικά έσοδα από το αργό.

Η αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο σε συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το σχέδιο θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου κάτω από μια ανώτατη τιμή να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. "Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι επίσης μια εταιρική σχέση με τους συμμάχους μας, στην G-7. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να πλήξουμε πραγματικά οικονομικά τη Ρωσία».

Δεν είναι σαφές ποιο θα ήταν το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετείχαν στην προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τον καλύτερο τρόπο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έστειλε τις τιμές του αργού στα ύψη. Η G-7, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της "σταδιακής κατάργησης ή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ