Γ. Γεραπετρίτης: Στήριξη σε Ελλάδα από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Γ. Γεραπετρίτης: Στήριξη σε Ελλάδα από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές και η στάση εταίρων και συμμάχων ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη, στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που απάντησε όμως και στο ερώτημα αν η χώρα μας έχει στείλει επιπλέον όπλα στην Ουκρανία.

Εν πρώτοις, ο υπουργός Επικρατείας κατέγραψε τη «μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της Τουρκίας», μια αμηχανία που σχετίζεται, όπως είπε, «με την εξαιρετική παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε, την γενικότερη παράσταση την οποία αποκόμισαν οι Αμερικανοί από τον πρωθυπουργό, όλη την κεφαλαιοποίηση από την ελληνική διπλωματία. Εμείς δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστούμε, η διπλωματία μας στηρίζεται σε αρχές, δεν πρόκειται, προφανώς, να μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας, έχει ήδη τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών».

Και, με μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια, «είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης, επίθεσης», με άλλα λόγια, όπως εξειδίκευσε στην επόμενη φράση του, «και στο πεδίο είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου, όπως ήταν αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση από την Τουρκία, από ξηρά, θάλασσα ή αέρα. Είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, και διπλωματική και επιχειρησιακή, κοιτάμε να έχουμε μια στιβαρή διπλωματία, μια εξίσου στιβαρή εθνική άμυνα», ξεκαθάρισε επίσης.

Στο ερώτημα αν κατά την άποψή του, Ο Ρ. Τ. Ερντογάν παζαρεύει με τη Δύση ή στήνει σκηνικό έντασης, απάντησε ότι «η στάση την οποία τηρεί η Τουρκία είναι μια στάση από την οποία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση τόσο στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ όσο και σε εκείνο της ρωσικής εισβολής». Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, είναι κοινή αντίληψη ποιος στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία με συνέπεια και σθένος, και ποιος όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ