Η απάντηση της Ελλάδας στις νέες προκλήσεις Ακάρ που ζήτησε αποστρατικοποίηση 16 νησιών

Η απάντηση της Ελλάδας στις νέες προκλήσεις Ακάρ που ζήτησε αποστρατικοποίηση 16 νησιών

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Συνεχίζει την ρητορική έντασης ο Χουλουσί Ακάρ. Με την ολοκλήρωση της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, μιλώντας στους επιτελάρχες του αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης και έθεσε πάλι θέμα 22 νησιών του Αιγαίου από τα οποία, όπως είπε, τα 16 είναι στρατιωτικοποιημένα. Επέστησε την προσοχή στις όπως είπε, «προκλητικές ενέργειες και εκφράσεις ορισμένων Ελλήνων κυβερνώντων», λέγοντας ότι «κάποιες άκαιρες και περιττές δηλώσεις που κατηγορούν και δυσφημούν την Τουρκία, δεν ωφελούν κανέναν».

Την ίδια στιγμή έτεινε χείρα φιλίας και διαλόγου προς την Ελλάδα: «Κρατήστε το χέρι της φιλίας που τείνουμε με ειλικρίνεια» είπε. Παρατήρησε όμως ότι η ελληνική πλευρά κάνει αργά βήματα στο θέμα του διαλόγου «θα περιμέναμε να είναι πιο δραστήριοι, είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την τέταρτη συνάντηση για ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και είναι πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει ότι το τουρκικό ναυτικό είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της πατρίδας του.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα έχει τοποθετηθεί τόσο δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και δια στόματος της διπλωματίας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις με την παράθεση των 4 σημείων που καθιστούν την Άγκυρα υπόλογη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

1. Πρώτο είναι η απειλή πολέμου (το γνωστό casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, μια απειλή που παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι σε ισχύ ήδη από το 1995, με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

2. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ διατηρεί πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα.

3. Τρίτο σημείο είναι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε ότι έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.

4. Τέταρτον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, είναι η λεγόμενη στρατιά της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ