Ουκρανία: Βέλγιο και Σλοβενία τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, αλλά όχι ακόμα

Ουκρανία: Βέλγιο και Σλοβενία τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, αλλά όχι ακόμα

H Λιθουανία ζητεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρα άμεσα

Η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.

“Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες”, πρόσθεσε.

“Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους”, υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

“Θα μπορούσαμε να τους καλούμε στις συνόδους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να βρει δημιουργικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία”, τόνισε

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζουν την πρόταση να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην ΕΕ.

“Όχι αύριο, φυσικά, αύριο μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας”, σχολίασε.

Ωστόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του που η κοινή τους ανακοίνωση δεν έφτασε ως εκεί.

“Θα ήθελα η Ουκρανία να λάβει τώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας (…) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα, όμως θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα”, επεσήμανε ο Ναουσέντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ