Ζαπορίγια: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο - Επίθεση Ουκρανών σαμποτέρ λέει η Ρωσία

Ζαπορίγια: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο - Επίθεση Ουκρανών σαμποτέρ λέει η Ρωσία

Η Ρωσία αποδίδει την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ - Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καταδικάζει τους "απερίσκεπτους" ρωσικούς βομβαρδισμούς - Ο Ιταλός πρωθυπουργός καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. "Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων", ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια», ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ανεύθυνους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

Το συμβάν οδήγησε στην καταδίκη της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Ωστόσο χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

«Η επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και την ανάγκη να τεθεί τέλος σε αυτόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σε μια σύντομη παρέμβαση πλάι στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας κοντά στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων».

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταδικάζει την ειδεχθή επίθεση της Ρωσίας στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια -- μια επίθεση εναντίον της ασφάλειας όλων», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά ενωμένη και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, μαζί με τους συμμάχους, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Ενα κτίριο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τυλίχτηκε στις φλόγες στη διάρκεια σφοδρών μαχών, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή. Η φωτιά στη συνέχεια κατασβέστηκε.

"Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ", είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.

"Πρέπει να...βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας".

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε ουκρανούς δολιοφθορείς, χαρακτηρίζοντάς την τερατώδη προβοκάτσια.

Οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έχουν ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, βορείως του Κιέβου, το οποίο μετά το δυστύχημα εκεί τον Απρίλιο του 1986, μόλυνε με ραδιενεργό νέφος το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα να σιωπούμε.

"Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί".

ΝΑΤΟ: H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα

H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα και την ανάγκη τερματισμού του, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη «βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».

Σχετικά με την επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «αυτό καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του, καθώς και τη σημασία της απόσυρσης όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας και την ανάγκη δέσμευσης σε διπλωματικές προσπάθειες με καλή πίστη».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης - το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία - δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα, όμως το ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους Συμμάχους του και ως εκ τούτου έχει αυξήσει την παρουσία των δυνάμεών του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα, καθώς και το ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ενισχύουν την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ