Δ. Κουτσούμπας: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Δ. Κουτσούμπας: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Θα έχετε εγκληματικές ιστορικές ευθύνες απέναντι στο λαό μας, να σέρνετε την Ελλάδα σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό που πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για τις σφαίρες επιρροής έχοντας από τη μια μεριά τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και από την άλλη τη Ρωσία που προωθεί τα δικά της συμφέροντα, αποσπά εδάφη της Ουκρανία και τώρα επεμβαίνει και στρατιωτικά σε αυτή τη χώρα» ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.

«Η δική μας πυξίδα στις εξελίξεις είναι το συμφέρον του ουκρανικού λαού» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτοί οι δυό λαοί για δεκαετίες έζησαν μαζί, πρόοδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό-φασισμό» και τονίζοντας πως «πρέπει να βγουν νικητές και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να απαλλαγούν τόσο από τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι, όσο και από τους νεόκοπους ολιγάρχες-καπιταλιστές που ξεφύτρωσαν μετά το 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλισμού και στις δύο χώρες, κλέβοντας στην κυριολεξία τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού».

Επισήμανε ότι πρόκειται για «έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο και έναν ακόμα πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος» και επικρίνοντας αναφορά του πρωθυπουργού για «πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος» είπε: «Μιλάτε σοβαρά κ. Μητσοτάκη; Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τι ήταν; Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ τότε, το 1999 τι ήταν; Η τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο τι ήταν; Για να μην μιλήσουμε και για τους δεκάδες πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων, των ανταγωνισμών που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991 και που δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν με προσωρινές συμφωνίες και εύθραυστους συμβιβασμούς».

Υπογράμμισε ότι ο «περίφημος 'δυτικός κόσμος' ήταν αυτός που ανέτρεψε τον σοσιαλισμό και έβαλε πλάτη να αναδειχτούν οι διάφοροι Πούτιν και σία οι οποίοι ήταν άνθρωποί του» και πρόσθεσε ότι «όσοι αποσιωπάτε αυτή την ιστορία, δεν το κάνετε από άγνοια, αλλά γιατί έχετε στρατευθεί με το ένα στρατόπεδο των παγκόσμιων ληστών εναντίον του άλλου στρατοπέδου των ίδιων ληστών».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η τυπική έναρξη του νέου πολέμου ήταν η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης και εκμετάλλευσης λαών και γι' αυτό το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή την καταδίκασε απερίφραστα». «Όμως δεν μπορούμε να σιωπήσουμε και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουμε μαζί σας που αποκρύπτετε ότι το εύφλεκτο υλικό του πολέμου συσσωρεύεται εδώ και χρόνια με ευθύνη περισσότερων παικτών και όχι μόνο της Ρωσίας» συνέχισε, αναφερόμενος στην «μεθοδευμένη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας» εκ μέρους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Είπε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ «στήριξαν αυτές τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και έμπλεξαν τη χώρα στον επικίνδυνο ανταγωνισμό» σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προωθούνται στην Αν. Ευρώπη μέσω της στρατιωτικής βάσης της Αλεξανδρούπολης και του Στεφανοβίκειου, βάσεις που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ΝΔ επεκτείνει και μονιμοποιεί».

Χαρακτήρισε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία ως «αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας και μετατροπή αυτής και του ελληνικού λαού σε πιθανό στόχο αντιποίνων».

Έθεσε επίσης το ερώτημα «μήπως η κυβέρνηση έχει έτοιμη στρατιωτική μονάδα προς τα εκεί» και υπογράμμισε: «Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό. Να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια ελληνική εμπλοκή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί».

«Απ' όσα είπατε, η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό σε περίπτωση γενίκευσής της παραπάνω από υπαρκτός. Γι' αυτό προειδοποιούμε: Θα έχετε εγκληματικές ιστορικές ευθύνες απέναντι στο λαό μας, να σέρνετε την Ελλάδα σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και εσείς ως κυβέρνηση σήμερα, αλλά και όλοι όσοι πριν από εσάς έβαλαν τις υπογραφές τους σε ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, σε στρατιωτικό προγεφύρωμα. Σταματήστε εδώ και τώρα την οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να αποκτήσει απρόβλεπτες διαστάσεις» υπογράμμισε.

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού» καθώς «με την απόδοση ευθύνης μονομερώς στη Ρωσία, «ξεπλένει» εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς».

Έκανε λόγο για επικίνδυνη οξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, και τόνισε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με βίαια στρατιωτικά μέσα, ξεπηδά από τον ληστρικό καπιταλιστικό ανταγωνισμό». «Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση είναι τα προεόρτια όσων πρόκειται να ακολουθήσουν, εάν οι λαοί δεν καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, ο κάθε λαός στη χώρα του» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας ο οποίος αναφέρθηκε και στις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και της εκτίναξης των τιμών που ξεκίνησε πριν την ουκρανική κρίση.

«Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ