Στυλιανίδης: Διπλή γραμμή άμυνας για πυρκαγιές και πλημμύρες

Στυλιανίδης: Διπλή γραμμή άμυνας για πυρκαγιές και πλημμύρες

Ενίσχυση εναέριων μέσων, συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης, συνεργασία με ΗΠΑ και Ε.Ε. - “Η Ελλάδα γίνεται κόμβος της ευρύτερης περιοχής για εναέρια μέσα και συντονισμό Ελλήνων και Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών” επισημαίνει ο Υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία του Πολίτη:

 

 

Τις δύο μεγάλες τομές στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ανέλυσε ο υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία του Πολίτη, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, στο Olympia Forum II που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα διαθέτει πολύ περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους και πιο εκπαιδευμένους δασοπυροσβέστες και υψηλότερη τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Αναλύοντας το σχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Πρώτον, η Ελλάδα γίνεται επιχειρησιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής για εναέρια μέσα και πυροσβέστες. Δεύτερον, η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ, NSPA, θα λάβει δύο δωρεάν Καναντέρ, ενώ αγοράζει άλλα πέντε. Τρίτον, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την Ε.Ε., το οποίο προβλέπει τη βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό νότο από πυροσβέστες των βόρειων χωρών και το αντίστροφο το χειμώνα για τις πλημμύρες.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και διαμορφώνεται το σώμα των δασοκομάντος. Ήδη, πέντε Έλληνες πυροσβέστες εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, βάσει της συμφωνίας της Ελλάδας για την άμυνα. Αυτοί οι πέντε θα εκπαιδεύσουν άλλους 50 δασοπυροσβέστες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου σώματος.

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία και με αφορμή τις καταστροφές στην Κέρκυρα, ο υπουργός, μιλώντας στο πάνελ του Φόρουμ, με συντονιστή τον Διευθυντή του Ραδιοφώνου του Σκαι, κ. Βασίλη Χιώτη, προανήγγειλε την απόκτηση τεχνολογίας και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και drones. Το νέο σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες: αναβάθμιση υποδομών, έγκυρες και έγκαιρες καιρικές προγνώσεις, προειδοποιητικά συστήματα κινδύνων. Συνοπτικά, το νέο σύστημα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προετοιμασίας και ανθεκτικότητας.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της προστασίας του πολίτη, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα περιορισμού της γραφειοκρατίας, κάτι το οποίο θα γίνει με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, καθώς σήμερα υπάρχουν επικαλύψεις.
Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ