Δείτε live: Οι δηλώσεις Δένδια - Μπλίνκεν για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας

Δείτε live: Οι δηλώσεις Δένδια - Μπλίνκεν για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας

Δείτε ζωντανά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν.

Τι θα περιλαμβάνει η επιστολή Μπλίνκεν

Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία

Όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, σε ό,τι αφορά την επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον κ. Δένδια που αναμένεται να συνοδεύει τη συμφωνία έγινε γνωστό ότι ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση και καλύπτει τις ανησυχίες της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο κ. Ιγνατίου, ο κ. Μπλίνκεν γράφει ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος της Ελλάδας και σημειώνει ότι είναι μια χώρα με ηγετικό περιφερειακό ρόλο που είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Υπογραμμίζει δε τη σημασία του διεθνούς δικαίου για τη συνεργασία στην περιοχή και τη σημασία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η αμυντική συνεργασία προσδίδει και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Υπογραμμίζει τη στήριξη στην Ελλάδα για να καταστεί περιφερειακός στρατιωτικός κόμβος παροχής και συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Μιλάει για την παραχώρηση για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ