ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό λάθος σε περίοδο αισχροκέρδειας η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ιδιώτη

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό λάθος σε περίοδο αισχροκέρδειας η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ιδιώτη

Με αφορμή την υπόθεση της πώλησης ΔΕΠΑ Υποδομών, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κατάφερε, εν μέσω μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Υποδομών (51%) αλλά, η Ελλάδα χάνει τελικά με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ το δίκτυο φυσικού αερίου που πουλήθηκε χθες κατά 100% σε έναν ιδιώτη» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σ.Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Πέρκα, αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Γ. Σταθάκης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση ΝΔ επαναφέρει και υλοποιεί απαιτήσεις του Δεύτερου Μνημονίου, όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε συμφωνήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεριδίου (65%) που κατέχει το δημόσιο στην ΔΕΠΑ, τόσο στην εμπορία, όσο και στις υποδομές», ενώ παρακάτω επισημαίνουν:

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ

«Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, με σταθερό εγγυημένο έσοδο, και ενός εργαλείου άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε έναν ιδιώτη. Ο ιδιώτης μέτοχος, που δε θα έχει ανταγωνισμό, θα απολαμβάνει πλέον τις αποδόσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στην Ευρώπη (8,18% το WACC για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022)»

«Εγκληματικό λάθος σε περίοδο αισχροκέρδειας»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το ιδιωτικό αυτό μονοπώλιο θα αποφασίζει πλέον σε ποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό είναι για τη ΝΔ στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός και στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει η επέκταση του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου να μη γίνεται βάση εθνικού ενεργειακού και αναπτυξιακού σχεδίου και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία μιας ιδιωτικής εταιρείας»

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν, «το ελληνικό δημόσιο εκχωρεί το 100% ενός εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, σε εταιρία που συμμετέχει όμως το ιταλικό δημόσιο. Σε μία περίοδο ενεργειακής μετάβασης μάλιστα όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές, η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει ακριβώς το αντίθετο.Το “όραμα” της κυβέρνησης και στον τομέα της ενέργειας περιορίζεται στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση συμφερόντων και γαλάζιων παιδιών».

Καταλήγοντας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «σε μια περίοδο ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην ενέργεια είναι εγκληματικό λάθος η ελληνική πολιτεία να χάνει ενεργειακά εργαλεία και υποδομές. Και ακόμα πιο εγκληματικό είναι ότι πλέον θα έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα διαχειρίζεται το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου όλης της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ