Ανεμβολίαστο το 99% των διασωληνωμένων και όσων κατέληξαν στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών

Ανεμβολίαστο το 99% των διασωληνωμένων και όσων κατέληξαν στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών

Τον προβληματισμό της για την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δ», που αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων, εξέφρασε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Από τον πρώτο μήνα της πανδημίας η κυβέρνηση παρακολουθεί και καλεί σε εγρήγορση και όχι σε εφησυχασμό, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους, να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή, να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και να ακολουθείται πολύ συχνός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Όπως γνωστοποίησε η κ. Πελώνη, πάνω από το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορούν περιπτώσεις που έχουν προέλθει από επιβεβαίωση self-test.

Κομισιόν: Τo 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. «Τις τελευταίες ημέρες, ανακόπηκε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Δ» -που αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων- προκαλεί προβληματισμό. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή», είπε.

«Μόνη λύση για την αποτροπή εξάρσεων και την αποφυγή νέων μεταλλάξεων, είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε αναφέροντας πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων.«Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές», τόνισε.

Εξηγώντας τι σημαίνει η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ότι το επόμενο κύμα της πανδημίας θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως από το πλέγμα των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το μήνυμα είναι ότι πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

«Είναι σαφές ότι ο υγειονομικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, πολύ περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι», συνέχισε τονίζοντας πως πρέπει όλοι να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Αναφερόμενη στο κόστος των self-test, σημείωσε ότι υπάρχουν ομάδες δικαιούχων, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και πολίτες ηλικίας 18-30 ετών, που τα προμηθεύονται δωρεάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη, η κ. Πελώνη ανέφερε πως θα γίνει με βάση τις ανάγκες και τη γνωμοδότηση που θα κάνει μια επιτροπή.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς της καθολικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από τη χρήση της μάσκας. «Η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση υπάρχει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχωτισμός», είπε προσθέτοντας ότι γίνονται, και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. «Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα», πρόσθεσε επίσης αναφέροντας πως δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωσει κάτι νεότερο επ αυτού.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης προς τους εμπόρους, ότι τελειώνουν τα χρήματα των επιχορηγήσεων σε περίπτωση νέου lockdown, η κ. Πελώνη είπε ότι αυτό που υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ότι αυτό που απευχόμαστε όλοι είναι μια νέα μεγάλη έξαρση που θα αναγκάσει σε νέα περιοριστικά μέτρα. «Γι αυτό επιμένουμε στους εμβολιασμούς, γι αυτό επιμένουμε στον τακτικό αυτοδιαγνωσικο έλεγχο, ειδικά των ανεμβολίαστων», τόνισε αναφέροντας πως ολη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το άνοιγμα της κοινωνιας με ασφάλεια.

«Δεν είναι ο στόχος μας να μείνουμε για πάντα κλειστοί» και «δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του, να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιποη κοινωνία και την οικονομία», υπογράμμισε.

Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση της «freedom pass», η κ. Πελώνη γνωστοποίησε ότι την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν περίπου 150.000 επιπλέον ραντεβού, και λίγο παραπάνω από τις 100.000 αφορούν την ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών. «Άρα υπήρξε ανταπόκριση», συμπέρανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ