Στις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς

Στις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς

Επί σειρά μηνών φυγόποινος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο μετήχθη ο επί σειρά μηνών φυγόποινος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα της ποινής των 13 ετών και 3 μηνών που του επιβλήθηκε για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Αμέσως μετά ο καταδικασμένος ως μέλος της διευθυντικής ομάδας του ναζιστικού μορφώματος αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη χθες το βράδυ, μετά από οκτώ μήνες που παρέμενε φυγόποινος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μια γυναίκα 52 ετών έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ' αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.

Η 52χρονη συνελήφθη για υπόθαλψη και θα οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές αρχές και τελικά συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Ο κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής η «τεταμένη δεξιά» και οι έπαινοι στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται όχι μόνο ισχυρό στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο είναι συνιδρυτές της. Επίσης, οι δύο άνδρες είναι κουμπάροι, καθώς ο Χρήστος Παππάς έχει βαφτίσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».

Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.

Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες. Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Συνήγορος Χρ. Παππά: «Ήθελε να παραδοθεί - Ήταν περαστικός από το σπίτι που τον συνέλαβαν»

«Ήθελε να παραδοθεί», ανέφερε σε δήλωσή του για τον φυγόποινο μέχρι χθες το βράδυ εντολέα του ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης και πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα «νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταυριανάκης, ο Χρήστος Παππάς «ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο εντολέας του θα μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού.

Σημειώνεται, ότι στις συγκεκριμένες φυλακές κρατούνται οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματαθαιόπουλου, που κρατείται όπως και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ