Βουλή: Άγρια κόντρα για το εργασιακό ν/σ - Κ. Χατζηδάκης: Δέχομαι επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρα

Βουλή: Άγρια κόντρα για το εργασιακό ν/σ - Κ. Χατζηδάκης: Δέχομαι επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρα

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου συζητείται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σήκωσε το γάντι και απάντησε στην κριτική που δέχεται, κάνοντας ειδική αναφορά σε ακανθώδεις διατάξεις του νομοσχεδίου και προαναγγέλλοντας ότι θα ζητηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες σε μια σειρά από άρθρα.

Διαφορετική είναι και σήμερα η προσέγγιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καυτηριάζουν το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι με το νέο εργασιακό, οι εργαζόμενοι γυρνούν στο Μεσαίωνα.

"Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα. Τι δεν έχω ακούσει. Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρος, είναι επιθέσεις οι οποίες δεν δείχνουν τίποτε άλλο από το άγχος για τις δημοσκοπήσεις και βγάζετε εμπάθεια και μίσος", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. "Έχω μια διαδρομή. Δεν είμαι καινούργιος. Έχω κριθεί κατ΄ επανάληψη από τους Έλληνες πολίτες. Έχουν ακούσει οι πολίτες αυτή την κριτική με την οποία με περιλούζετε, πολλές φορές, αλλά πρέπει να σας πω ότι από το 2007, που κατεβαίνω υποψήφιος, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές, εξελέγην στην πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Βγήκε χθες και ο αρχηγός σας και είπε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτή τη χώρα. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας. Εγώ λοιπόν είμαι περήφανος γιατί γλυτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα από την Ολυμπιακή, το θέμα της οποίας έκλεισα οριστικά. Είμαι περήφανος γιατί αντιμετώπισα το ζήτημα του ΟΣΕ, που και εκεί είχαμε μια χαίνουσα πληγή 2 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Δεν έχει γίνει βεβαίως ένα αστέρι φωτεινό ο ΟΣΕ, αλλά συγκριτικά με το 2009, είναι καλύτερη η κατάσταση. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για το ό,τι βρήκα τη ΔΕΗ με τη μετοχή της να έχει αξία 1,2 ευρώ και σήμερα έχει 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος. Για εσάς μένουν τα κοσμητικά επίθετα, για μένα μένει το έργο" τόνισε ο κ.. Χατζηδάκης.


Τι είπε για την ΕΡΓΑΝΗ και την ψηφιακή κάρτα

"Εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοί ξεχάσατε να κάνετε στα 4 χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο" είπε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι αυτό. "Έχουν και άλλα προβλήματα οι εργαζόμενοι. Αυτό που προτάσσουν όμως είναι ότι δεν καταγράφεται ο χρόνος εργασίας τους, ότι δεν δηλώνονται οι υπερωρίες τους, ότι δεν υπάρχει προστασία σε σχέση με τους εργοδότες τους, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία. Θα χαιρόμουν λοιπόν αύριο, το μέτρο της εισαγωγής της ψηφιακής κάρτας και της αναβάθμισης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων. Θα ήταν αδιανόητο, για εμένα, για λόγους κομματικής εμπάθειας κάποιοι βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτό το μέτρο. Εμείς θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία, σε όλα τα άρθρα ανεξαιρέτως, οπότε θα μετρήσουμε πώς τοποθετείται ο καθένας απέναντι σε αυτόν τον “ οδοστρωτήρα” και στον συγκεκριμένο μικρό οδοστρωτήρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την καταστροφή που θα επιφέρει στους εργαζόμενους" υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι το εργαλείο αυτό θα είναι γενικής εφαρμογής. Θα αρχίσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά θα προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

"Εμείς που είμαστε οι κακοί και που θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν, και που θέλουμε να αποξενωθούμε από αυτούς, γιατί -κατά τη λογική σας- μας αρκούν οι βιομήχανοι για να εκλεγόμαστε, αν θέλαμε να βλάψουμε τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή την ψηφιακή κάρτα που είναι μέτρο κατεξοχήν προστασίας των εργαζομένων;" διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τη διευθέτηση

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το χαρακτήρισε σκωπτικά ως "τρισκατάρατο μέτρο" και είπε πως δεν είναι καινούργιο αλλά ένα μέτρο που μπορεί σήμερα να το κατακεραυνώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως στο παρελθόν το χειροκροτούσε. "Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με βάση την Οδηγία 1158/2019 που είχε ψηφιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και τώρα την ενσωματώνουμε στο εθνικό δίκαιο", είπε και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Εσείς επειδή διευρύνουμε αυτό που εσείς ψηφίσατε, δηλαδή διευκόλυνση και ευέλικτο ωράριο για τους γονείς που έχουν παιδιά, και στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά, το έχετε κάνει μείζον πολιτικό ζήτημα και μιλάτε για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό. Αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεδομένου ότι το σύστημα ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, απλώς εμείς το διευρύνουμε και πάμε σε ατομικές συμβάσεις, σας ερωτώ: ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ; Διότι ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτό το ...τρισκατάρατο. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, στις 29 Αυγούστου 2017, στους εργαζόμενους του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ότι “ έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίσει της εργασιακές σχέσεις”. Δηλαδή τη διευθέτηση! Την ...τρισκατάρατη τη διευθέτηση! Μια συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει. Ας πει και μια συγνώμη προτού μιλήσει ως εισαγγελέας".

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πριν από 1,5 μήνα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη σύμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η οποία έχει μέσα τη διευθέτηση, το "απαράδεκτο σύστημα της σκλαβιάς". Είπε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι κανόνας για τη διευθέτηση, στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να διαψεύσει ότι το σύστημα αυτό ισχύει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που κυβερνούν Σοσιαλιστές μαζί με την Αριστερά.


Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι στις υπερωρίες, εδώ και δεκαετίες, υπογράφεται ατομική σύμβαση. "Νομίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως! Πάτε από το κακό στο χειρότερο! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί", είπε και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση εργαζόμενου που θέλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην εργασία του δεν υπάρχει σωματείο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: "Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να του το αρνηθούμε, μέχρι να γίνει σωματείο; Ή πρέπει να πάμε, εσείς και εμείς, και να κάνουμε κουμάντο στο κάθε εργαζόμενου; Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, θα έπρεπε να σας κάνει περισσότερο φειδωλούς. Διότι στα συνδικάτα υπάρχουν για υπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Και μέχρι να γίνει το συνδικάτο, ο εργαζόμενος να είναι μειωμένων δικαιωμάτων".

Για την απεργία

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, επεσήμανε: "Εισάγουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να αποφύγουμε τους ξυλοδαρμούς και τις εντάσεις και να έχουμε καθεστώς διαφάνειας". Τόνισε ότι υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράκαμψης δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες, όπως και οι αστικές ευθύνες για συνδικαλιστές που παρανομούν, διότι οι συνδικαλιστές "δεν είναι ιερές αγελάδες". Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ρυθμίσεις αυτές, όπως και στην πρόβλεψη για τη ελάχιστη υπηρεσία στην απεργία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στόχος του νομοσχεδίου είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, "γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά". Στόχος είναι όμως, τόνισε, να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για συνοχή. "Εμπνεόμαστε από τον δρόμο που έχουν ακολουθήσει τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτός είναι ο γνώμονας και ο οδηγός μας και σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε κατονομάσει ποιες είναι οι χώρε αυτές. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν και εσείς κατονομάσετε που ισχύουν τα μέτρα πολιτικής, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προτείνετε" τόνισε.

Σκουρλέτης: Ευκαιρία το νομοσχέδιο αυτό για σύμπραξη των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων


"Το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρίσκει κανείς λέξεις να το χαρακτηρίσει, καθώς μας γυρνάει πίσω και καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απευθυνόμενος, ιδιαίτερα "στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης" είπε "ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας".

"Μπορούμε να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντιλιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει η μετενέργεια, να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσει. Εάν συμφωνείτε, αμ' έπος αμ' έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας", ανέφερε.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ "ο κόσμος αλλάζει, είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη πριν από 30 χρόνια", κάνοντας λόγο για "παλαιές, αραχνιασμένες και μουχλιασμένες" προτάσεις.

Υποστηρίζετε, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι θετικό ότι καταργήσατε τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, ακυρώνοντας έναν βραχίονα κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να το δούμε σύντομα, καθώς δεν θα υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Χατζηδάκη, τον κατηγόρησε για δογματισμό και του καταλόγισε αποτυχία στην ΔΕΗ, ότι για την απλοποίηση της αδειοδότησης κατάργησε την περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι χάρισε τα χρέη της «Ελληνικός Χρυσός».

"Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή, όταν βασίζεται σε μείωση του εργατικού κόστους. Πόσα άλλα θα πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους για να εγκαταλείψετε το ξεπερασμένο νεοφιλελευθερισμό σας" τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στο ΣΕΠΕ, είπε ότι δεν είναι δικαστής ή επιδιαιτητής, αλλά εργαλείο προστασίας της εργασίας. "Και αυτό πάτε να το γκρεμίσετε και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών" είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για "γκεμπελική τακτική" από πλευράς του κ. Χατζηδάκη σε σχέση με τα όσα ανέφερε για την αυριανή απεργία και τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων. "Ξέρατε ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει την εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρέη επιτηρητών" αλλά τα λέτε αυτά, είπε, "υποκριτικά για να παίξει με τον μηχανισμό Πέτσα στα ΜΜΕ και κάποιοι θα τσιμπήσουν στο ψέμα, γιατί με το πες, πες κάτι θα μείνει…". Τέλος, είπε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είναι μια πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. "Ξεπεράσετε ακόμα και την παράδοση της λαϊκής δεξιάς. Η έννοια της ελευθερίας για σας έχει την έννοια της ελευθερίας του εργοδότη και της ασυδοσίας στον εργαζόμενο. Για εσάς τα κέρδη είναι πάνω από τις ζωές" τόνισε.

Βρούτσης: Δεν είμαστε κόμμα των εργοδοτών

"Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με την θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, άνδρες δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες" είπε, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. "Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας είναι το κλειδί για το αύριο. Χωρίς προσαρμογή θα μείνουμε αγκυλωμένοι και αδρανείς στο χθες, σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Οι σημερινές προκλήσεις είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις που παίρνουμε για το μέλλον. Οφείλουμε, ως πολιτικοί καθοδηγητές να έχουμε τη γενναιότητα και το θάρρος να ανοίξουμε δρόμους, όχι για εμάς, αλλά για τις επόμενες γενιές" τόνισε.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τρεις είναι οι βασικές αρχές που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες για τη ΝΔ. "Πρώτον: ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου αν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Δεύτερον: ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ο ανταγωνισμός και η βελτίωση της επιχειρηματικότητας θα έρθει μέσα από τη μείωση μισθών. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα από ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Τρίτον: πιστεύουμε στις συλλογικές συμβάσεις, που είναι ένα καθαρά φιλελεύθερο μέτρο και ποτέ δεν διαταράχθηκαν επί κυβέρνησης μας". Ο πρώην υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μικροκομματική κριτική. "Η καταστροφολογία που ακούμε σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια. Έρχεται από το παρελθόν, και το κάνει κάθε φορά που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο εργασίας. Πάντα όμως πέφτει στο κενό" τόνισε. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ΕΡΓΑΝΗ 2, μίλησε για επαναστατικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

"Η αδήλωτη εργασία και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρήσεων έρχεται να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσα από το νομοσχέδιο με την ΕΡΓΑΝΗ 2. Η ΕΡΓΑΝΗ 1 θωράκισε τις θέσεις εργασίας για αυτό και η αδήλωτη εργασία σήμερα είναι κάτω από το 4%.

Τέλος του 2020, που ήμουν υπουργός Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο κυρώσεων και ποινών. Δημιουργήθηκε νέα πραγματικότητα και επιβλήθηκαν καθαροί κανόνες για όλους. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ήταν πολύ σκληρό μέτρο. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών. Με το σημερινό νομοσχέδιο θεσπίζεται η Εργάνη 2, ένα μέτρο επαναστατικό που καθιερώνει το ψηφιακό ωράριο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τον ισότιμο ανταγωνισμό και θα βάλει στην άκρη τους κατεργαραίους, θα νικήσουμε την υποδηλωμένη εργασία" υπογράμμισε.

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για το ΣΕΠΕ, ο κ. Βούτσης αναγνώρισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, ενώ είπε ότι με το συγκερκιμένο νομοσχέδιο, δίνονται σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα. "Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με την θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, άνδρες δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες", είπε.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με αποφασιστικότητα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία , προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες κοινωνικές , οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Διότι, πρόοδος σημαίνει να κατανοείς την εποχή , να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της και να σχεδιάζεις το μέλλον». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε ότι «η προστασία των εργαζομένων στο όνομα της οποία ξεσηκώνεστε, δεν γίνεται με τα λόγια αλλά με πράξεις. Δεν γίνεται με θεωρίες ούτε με προσκόλληση σε μια πραγματικότητα περασμένων δεκαετιών. Ούτε βέβαια με διάλυση των επιχειρήσεων γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους».

Η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Σκόνδρα, από τη δική της πλευρά, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι εμπνέεται από το παρελθόν, ασκεί πολιτική με συνθήματα και κακή κριτική, βασισμένη σε ψέματα. Εμείς, είπε, «εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό δίκαιο, ώστε να παρέχει ουσιαστική προστασία στον εργαζόμενο, να αντιμετωπίζει τη βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας, να προστατεύει τον νέο πατέρα από απόλυση και να παρέχει γονική άδεια και στους δύο γονείς, μετά τη γέννηση του παιδιού. Δίνει τη δυνατότητα επιλογών, βάσει των αναγκών του και ταυτόχρονα, διευκολύνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας με απόλυτο σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας, αλλά στον ίδιο βαθμό με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των πολιτών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέφερε πως η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις επιχειρήσεις, επικαλείται δήθεν αναχρονιστικές παθογένειες στον τομέα της εργασίας, για να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το τίμημα οι εργαζόμενοι. Κάνετε, σημείωσε, μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο και να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι το φιλεργατικό και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταστρατηγείται, όμως, ευθέως το Σύνταγμα σε μια εποχή που η εργασία θα έπρεπε να προστατεύεται όσο ποτέ άλλοτε και μάλιστα έμπρακτα και όχι με επιδόματα ειδικού σκοπού. Καμία κυβέρνηση, είπε, δεν τόλμησε να πειράξει το κατοχυρωμένο με εργατικούς αγώνες οκτάωρο. Εσείς, όμως, σε μια επίδειξη άκρατου νεοφιλελευθερισμού, δεν διστάζετε να το καταπατήσετε. Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών. Φέρνει το τελειωτικό της χτύπημα και πρόσθεσε πως είναι πλέον ξεκάθαρη η απόσταση μεταξύ της νεοφιλελεύθερης δεξιάς Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας πρόταση είναι η οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων. Όλοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και να σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους. Αντίβαρο στην καταστρεπτική σας πολιτική θα είναι για ακόμη μία φορά ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι είναι αλαζονικό από τον υπουργό να λέει ότι αλλάζει και μεταρρυθμίζει τη νομοθεσία, μετά από σαράντα χρόνια. Ενδεχομένως μπορεί κάποιες από τις ρυθμίσεις του νόμου να αναφέρονται σε αλλαγές του νόμου του 1982, ναι. Το κατά κυριολεξία θέμα, όμως, που είναι και κοινωνικώς και πολιτικώς επίμαχο, δεν σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα, αλλά με αυτά για τα οποία η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με εμένα Υπουργό Εργασίας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα με το ν.3846 έδωσε λύσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρ όλο που και τότε μιλούσε για «μεσαίωνα» δεν άλλαξε. Ανέφερε πως στο νομοσχέδιο αυτό, το ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι "μετά λόγου γνώσεως, χωρίς κραυγές και θορύβους και ούτε κάνοντας μια αντιπολίτευση του εικοστού αιώνα, που πολλές φορές χαρακτηρίζει την εθνική αντιπροσωπεία".

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από την δική της πλευρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό "θαυμάζουμε για μια ακόμα φορά την αστική σας δημοκρατία που βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση, για να προστατέψετε το σάπιο σύστημα, βαφτίζετε τη νύχτα - μέρα. Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει δικαιώματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβάλλοντας περισσότερη και απλήρωτη δουλειά ακόμα και της Κυριακής στους εργαζόμενους. Ενταφιάζονται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες και η συνδικαλιστική δράση . Με λίγα λόγια προωθεί "δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης", εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις και σμπαραλιάζοντας τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και βάζοντας "μπουρλότο" στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων". Η κ. Μανωλάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μόνο για τα σκουπίδια και ανέφερε ότι το ΚΚΕ ζητεί την απόσυρσή του.

"Δολοφονικό έκτρωμα" χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Η αρχή των καταστροφικών εργασιακών σχέσεων, είπε, ξεκίνησε από την εποχή της θεσμοθέτησης των ελαστικών μορφών εργασίας επί ΠΑΣΟΚ και σήμερα η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης όλο αυτό το πάζλ έρχεται και το συνδέει. Υποστήριξε ότι καταργείται επί της ουσίας το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ακόμα και ενός των επιχειρήσεων με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Δημιουργούνται σπαστά ωράρια εργασίας μετατρέποντας την εργασία σε δουλειά. Ο υγιείς συνδικαλισμός, ανέφερε, πρέπει να υπάρχει, γιατί ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μέσα σε μια γαλέρα χωρίς κανένα δικαίωμα. Ακόμα, καταργείται η αργία της Κυριακής που μπορούσε κάποιος να πάει στην εκκλησία και να είναι μαζί όλοι στην οικογένεια. Εξέφρασε, επίσης , την κάθετη διαφωνία του στην μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητα Αρχή και ανέφερε πως η Ελληνική Λύση καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ελπίζουμε η κυβέρνηση να ξαναδεί ορισμένα θέματα για να μην χαρακτηριστεί έκτρωμα και δολοφονικό.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως το σημαντικό λάθος του σημερινού σχεδίου νόμου είναι ότι αντιμετωπίζει σαν να είναι ισότιμοι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης. Μέχρι σήμερα, όμως ,είπε ο βουλευτής, όποιος εργαζόταν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης λιγότερο από οκτώ ώρες ημερησίως θα έπρεπε να έχει συνεχές ωράριο. Τώρα θα μπορεί να σπάσει τις έξι ή τις τέσσερις ώρες, όσο εργαζόταν μέσα στη μέρα. Η Επιθεώρηση Εργασίας, τόνισε έχει απαξιωθεί και μπορεί να ενισχυθεί και να μην γίνει Ανεξάρτητη Αρχή. Οι συλλογικές συμβάσεις ασφαλώς και πρέπει να ισχύουν και να ισχύουν για όλους για να μην υπάρχει μαύρη και αδήλωτη εργασία, η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καταστρέφει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Υπογράμμισε πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στέκεται ιδιαίτερα στην κατάργηση του οκταώρου και της κυριακάτικης αργίας όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είναι αντίθετες στο εργατικό αυτό σχέδιο νόμου σας. Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία, αν δε συνοδεύεται από κουρέματα χρεών. Με την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους που στοχεύει το σχέδιο νόμου το πέμπτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ. Κανονικά, έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκπαίδευση και στήριξη εργαζομένων, σταθερό πλαίσιο εργασίας, αξιοπρεπές τελικό διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει η πολιτεία με τις πολιτικές της να μεγαλώνει την πίτα και όχι να τη συρρικνώνει και να δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ