Σχοινάς: Διασφαλίσαμε πλέον τον απαραίτητο αριθμό δόσεων εμβολίων

Σχοινάς:  Διασφαλίσαμε πλέον τον απαραίτητο αριθμό δόσεων εμβολίων

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για εντυπωσιακό ρυθμό εμβολιασμού σε Ελλάδα και Ευρώπη παρότι είμαστε ακόμα στα μέσα Απριλίου

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε 400 εκατ. δόσεις εμβολίων στην ΕΕ που μας φέρνουν στον στόχο μας για την επίτευξη της ανοσίας του γενικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ.

Είπε ότι υπήρξε μια εταιρεία η οποία υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της “δηλαδή ανέλαβε δεσμεύσεις ισχυρές που δεν κατάφερε να εκπληρώσει, αυτό μας έριξε πίσω μερικές εβδομάδες στις οποίες προστέθηκαν και κάποιες εβδομάδες καθυστέρησης στις οποίες οι εταιρείες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για έγκριση στον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ευτυχώς όμως υπήρξε μια άλλη εταιρεία, η Pfizer, που υπερεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και μέσα στην πορεία του δεύτερου τριμήνου του ’21, μέχρι τέλη Ιουνίου, η Ευρώπη θα είναι πλήρως στους στόχους της, θα έχουμε δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιουνίου γύρω στις 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις οποίες αν προσθέσουμε και τις 100 που είχαμε στο πρώτο τρίμηνο μας φέρνουν απόλυτα στους στόχους μας για την επίτευξη της ανοσίας του γενικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι”.

“Υπάρχει μια εμβληματική ημερομηνία η 14η Ιουλίου που είναι η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης και θα ήταν πολύ καλά να τα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 70% της ανοσίας τότε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για εντυπωσιακό ρυθμό εμβολιασμού σε Ελλάδα και Ευρώπη παρότι είμαστε ακόμα στα μέσα Απριλίου. Επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το αμέσως επόμενο διάστημα και “να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα”.

“Η Ελλάδα τα κατάφερε καλά στην πανδημία, κι αυτό το λέω χωρίς να θέλω να κολακέψω κανέναν, αλλά αντικειμενικά η Ελλάδα τα κατάφερε κι αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι ίσως είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι κάτι που συνδέεται και με την υγειονομική επιτυχία”.

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάπτυξης έκανε λόγο για υπερόπλο στην ποιοτική αναβάθμιση της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ευρώπης σε δύσκολους καιρούς ενώ εξειδικεύοντας για την Ελλάδα είπε ότι πρόκειται για την 4η πιο κερδισμένη χώρα από τις 27. Σχετικά με το πότε θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων για τη χώρα μας ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθεί το 13% του συνολικού ποσού ως προκαταβολή.

Για το μεταναστευτικό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο “περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, πρέπει λοιπόν φτιάξουμε όπως έλεγε ο Γιούνκερ τη στέγη τώρα που σταμάτησε να βρέχει κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε καθώς παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μια συνολική, συνεκτική πρόταση για το μεταναστευτικό, ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ