Ικανοποίηση Αθήνας για τα αποτελέσματα της Συνόδου MED7

Ικανοποίηση Αθήνας για τα αποτελέσματα της Συνόδου MED7

Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα της ευρω-μεσογειακής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κορσική μετά από σχετική πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που μετείχαν στη Σύνοδο εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα καλωσορίζουν τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ύπατου αρμοστή της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και του Βερολίνου, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επίσης, καλωσορίζουν την πρόσκληση που απευθύνει η Λευκωσία στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον καθορισμό ΑΟΖ, ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. για να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα που είναι στη διάθεση της Ε.Ε. για να απαντήσουμε σε αυτές τις πράξεις αντιπαράθεσης» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ