Αμερικανικές «βολές» κατά της Τουρκίας - Απειλές Άγκυρας κατά της Ελλάδας

Αμερικανικές «βολές» κατά της Τουρκίας - Απειλές Άγκυρας κατά της Ελλάδας

Βολές κατά της Τουρκίας για τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σχέσεις της με τη Χαμάς εξαπολύει η Ουάσιγκτον.

«Οι υπερπτήσεις πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.

Ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί αδιάλλακτη στάση. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Γερμανό ομόλογό του Χέικο Μαας πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως τα κακομαθημένα παιδιά της Ε.Ε. ενώ έσπευσε να απειλήσει πως «μη ρισκάρετε με ασκήσεις, αυτή τη φορά δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, σχολιάζοντας πως «η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ».

Είχε προηγηθεί η έκδοση ανακοίνωσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έντονο ύφος αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο. «Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές. Η συνεχής προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη Διεθνή Κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το τρέχον έτος, η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ