Μικρό καλάθι για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Μικρό καλάθι για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. «συναντώνται» σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία Σύνοδο Κορυφής όπου κυριαρχεί το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο όλες οι πλευρές διαμηνύουν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία. Την Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη δομή και λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο με βάση την πρόταση της Κομισιόν δημιουργεί μία ροή 32 δισ. ευρώ για τη ώρ μας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εκτιμά πως κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι 27 θα διατυπώσουν ήδη γνωστές θέσεις. Οι «4 Φειδωλοί» δηλαδή η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία διαφωνούν με το σχέδιο της Κομισιόν, που περιλαμβάνει 750 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές και τη διανομή τους στις χώρες της Ε.Ε. με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων. Ορισμένοι από τους επικριτές του σχεδίου διερωτώνται και για τη νομιμότητά του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά, χώρες που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία του κορονοϊού, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, θεωρούν πως οι επιδοτήσεις είναι απαραίτητες και συνιστούν απτή ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ελλάδα προσδοκά πολλά από το Ταμείο Ανάκαμψης και, φυσικά, στηρίζει την πρόταση κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας τη στήριξη των εταίρων.

Μοιραία τα μάτια όλων στρέφονται στο Βερολίνο. Χθες η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το βέλτιστο σενάριο θα είναι να υπάρχει συμφωνία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ουσιαστικά πριν το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., και πως ο μήνας θεωρείται από πολλούς ως καθοριστικός για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 27 ηγετών.

Παρούσα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα είναι και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα ενημερώσει τους ηγέτες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται επίσης η ενημέρωση των ηγετών για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Βρετανία για τις διμερείς σχέσεις μετά το Brexit, ενώ αργά το μεσημέρι θα γίνουν δηλώσεις από τον Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ