Κομισιόν σε ρόλο ισορροπιστή: Ελλάδα, Τουρκία, πρόσφυγες χρειάζονται υποστήριξη

«Άδειασμα» της Αθήνας: Να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές στο θέμα του ασύλου

Κομισιόν σε ρόλο ισορροπιστή: Ελλάδα, Τουρκία, πρόσφυγες χρειάζονται υποστήριξη

Την έναρξη ενός νέου γύρου συζητήσεων με την Τουρκία προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι καλό που οι γραμμές επικοινωνίας μένουν ανοικτές και ενεργές» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας επίσης λόγο για εποικοδομητική επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποχωρήσει χωρίς δηλώσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Οι πρόσφυγες χρειάζονται υποστήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη, η Τουρκία χρειάζεται επίσης υποστήριξη. Έχουμε διαφωνίες, μιλήσαμε απλά και ανοικτά και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι Ε.Ε. και Τουρκία θα συζητήσουν για τη διμερή συμφωνία του 2016 η οποία όπως τόνισε παραμένει σε ισχύ. «Συζητήσαμε για το πώς θα υλοποιήσουμε τα κομμάτια που λείπουν από τη συμφωνία… Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές όπου μπορούμε να εργαστούμε».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η ευρωπαϊκή πλευρά ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως «την προσήλωση να προχωρήσουμε στη βάση της αμοιβαιότητας». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τουρκικού πρακτορείου Anadolu για αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και χρησιμοποιεί δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των προσφύγων και των μεταναστών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν χαρακτήρισε «απολύτως απααράδεκτη κάθε χρήση υπερβολικής βίας. Η αντίδραση των αρχών πρέπει να είνα ανάλογη και αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι σημαντικό για εμάς τα ευρωπαϊκά σύνορα να μείνουν σεβαστά και να είναι σεβαστές και οι ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές για παράδειγμα όσον αφορά στο αίτημα για παροχή ασύλου» πρόσθεσε. Σημειώνεται πως το ΚΥΣΕΑ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την 1η Μαρτίου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, για έναν μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ